Nincs halasztás, több játékosát nélkülözheti a Ferencváros

Bár sok érintett klub örült volna az újabb halasztásnak, 2022. január 9-től már tényleg megrendezik az Afrikai Nemzetek Kupáját.

Magyar Nemzet
2021. 12. 23. 9:59
20211218 Budapest FTC Kispest Honvéd labdarúgás NB1 Samy Mmaee Baráth Botond Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok más sporteseményhez hasonlóan a 2021-re tervezett Afrikai Nemzetek Kupáját is el kellett halasztani a világméretű koronavírus-járvány miatt. A tornát végül 2022. január 9. és február 6. között rendezik meg Kamerunban.

Az európai klubok eleve szúrós szemmel néznek a kontinensviadalra, amely miatt bő egy hónapra is elveszíthetik kulcsjátékosaikat az idény közepén. A koronavírus-járvány azonban erre még rátesz egy lapáttal, az Európai Klubok Szövetsége (ECA) pedig levélben figyelmeztette a FIFA-t, hogy a megfelelő járványügyi protokoll hiányában az egyesületek nem fogják elengedni játékosaikat a kontinensviadalra.

A vírushelyzet miatt az újabb halasztás is felmerült, ám 2023-ban már a következő, elefántcsontparti Afrikai Nemzetek Kupája szerepel a versenynaptárban. A héten el is dőlt, hogy nem lesz újabb halasztás.

– Ha az Európa-bajnokságot meg lehetett rendezni teli stadionokban Európa különböző pontjain, probléma nélkül, akkor miért ne rendezné meg Kamerun az Afrikai Nemzetek Kupáját? – tette fel a költői kérdést a korábbi klasszis labdarúgó, Samuel Eto’o, aki ma már Kamerun futballszövetségének elnöke.

Az Afrika-kupa magyar klubokat is érint: a Ferencváros két marokkói játékosa, Samy és Ryan Mmaee egyaránt meghívót kapott, ahogy a Mol Fehérvár játékosa, Stopira is részt vesz a kontinensviadalon, a Zöld-foki szigetek színeiben. Tunézia keretéről még nincs hír, de ősszel Aïssa Laïdouni alapembernek számított, így várhatóan a Fradi három játékosát is nélkülözi majd a téli felkészülés során. Sőt, mivel a két észak-afrikai válogatott esélyes arra, hogy a végjátékig versenyben legyen, a Mmaee testvérek és Laïdouni akár három bajnoki meccsről is lemaradhatnak.

Borítókép: a Mmaee fivérek a Honvéd elleni évzárón játszottak, a Fradi következő meccseiről várhatóan lemaradnak (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.