Egy nappal lerövidülnek idén a Formula–1-es versenyhétvégék

Kevesebb mint két hónappal az első futam előtt egyre több információ lát napvilágot a 2022-es Formula–1-es idényről. Szerdán ismertté vált a szezon előtti tesztek időpontja, illetve az is, hogyan változik a versenyhétvégék lebonyolítása idén.

2022. 01. 26. 15:41
SAINZ, Carlos
Szahír, 2021. március 26. Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíjának második szabadedzésén a szahíri pályán 2021. március 26-án. A szezonnyitó bahreini futamot március 28-án rendezik. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj Fotó: Valdrin Xhemaj
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nemcsak az autók kapnak új köntöst a Formula–1-ben, hanem a versenyhétvégék lebonyolítása is megújul, ugyanis a csütörtöki médianapoknak 2022-ben búcsút intenek. 

Az elmúlt idényekben többségében négy napig (általában csütörtöktől vasárnapig) tartott egy versenyhétvége. Az első napon a pilóták sajtótájékoztatóit tartották meg, a másodikon pedig az első két szabadedzéssel folytatódott a program.

A rekordszámú, huszonhárom futamból álló versenynaptár azonban túl nagy terhet ró a pilótákra és az istállókra, a Formula–1 vezetői ezért azzal próbálnak súlyt levenni a csapatok válláról, hogy a csütörtököt felszabadítják a számukra. A versenyzők sajtótájékoztatói emiatt péntek reggelre tolódnak, és a szabadedzések is később kezdődnek majd a nap folyamán. A tréningek az előző idényekhez hasonlóan egy óra hosszúságúak lesznek.

Mint azt már korábban megírtuk, az eddig kivételt képező Monacói Nagydíj lebonyolítása is megváltozik. A hercegségben hagyományosan szerdán a sajtótájékoztatókkal kezdődtek meg az események, csütörtökön tartottak meg két szabadedzést, míg a péntek pihenőnapnak számított. 2022-től azonban a monte-carlói versenyhétvége is háromnaposra (péntektől vasárnapig) szűkül.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a sprintfutamos versenyhétvégék menetrendje miképpen változik meg.

A közös téli tesztek időpontjait viszont közzétették: Barcelonában február 23. és 25. között gyakorol a mezőny, zárt kapuk mögött, és a tesztelésről élő közvetítés sem lesz. Bahreinben – egy héttel az idénynyitó szahíri futam előtt – március 10. és 12. között száguldoznak majd a pilóták. Ez alkalommal már nem fognak „titkolózni”: beengednek nézőket a lelátókra, és élőben közvetítik a történéseket.

A 2022-es versenynaptárat IDE kattintva tekinthetik meg.

Borítókép: Carlos Sainz, a Ferrari versenyzője Bahreinben (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.