időjárás 17°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Novak Djokovics a vártnál rövidebb büntetéssel is megúszhatja

Magyar Nemzet
2022.01.17. 13:08 2022.01.17. 14:58
Novak Djokovics a vártnál rövidebb büntetéssel is megúszhatja

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kifejtette véleményét a világelső Novak Djokovics ügyéről, aki nem tudott elindulni az év első Grand Slam-tornáján, ehelyett kitoloncolták őt a szigetországból. Bár a történtek fényében a szerb teniszező elvileg három évig nem tehetné be a lábát a kenguruk földjére, a miniszterelnök szavai alapján elképzelhető, hogy már jövőre is részt vehet az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Mint azt megírtuk, a világelső és címvédő Novak Djokovics nem vesz részt a hétfőn (ma) megkezdődött ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vízumát érvénytelenítették, őt pedig kitoloncolták az országból. A kiutasítás mellett ilyen esetben a szabályszegők három évig nem kaphatnak vízumot, tehát ennyi időre kitiltják őket Ausztráliából. Alapesetben a szerb teniszező is így járna, ennek értelmében a kilencszeres győztes nem indulhatna az Australian Openen a következő években.

Azonban nem eszik ilyen forrón a kását, ugyanis Scott Morrison miniszterelnök felfedte, egy kiskapu-lehetőséget adhatna Djokovicsnak az Ausztráliába való belépésre. Igaz, ehhez a szerbnek arra lenne szüksége, hogy megfelelő indoklás mellett Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter megkönyörüljön rajta. Miközben éppen Hawke volt az, aki az elmúlt napokban a leginkább kardoskodott az ellen, hogy a teniszező az országban maradhasson.

– Ez valóban egy három évig tartó időszak, de van rá esély, hogy megfontoljuk egy személy beutazásának engedélyezését, amennyiben a körülmények emellett szólnak – nyilatkozta Morrison a 2GB rádiónak.

Djokovics kitoloncolása nagy visszhangot váltott ki az egész világon, többek között Belgrádban és Ausztráliában is tüntettek a szerb teniszező támogatói, az ausztrál miniszterelnök ugyanakkor kiállt a meghozott döntés mellett.

– Ha a tengerentúlról érkezel, és az adott országban megszabtak bizonyos beutazási szabályokat, akkor ezeket be kell tartanod. Ez a történet egy olyan emberről szól, aki be akart lépni Ausztráliába, miközben a beutazási szabályokat nem kívánta betartani – tette hozzá a miniszterelnök.

Borítókép: Szurkolók sétálnak a 2021-es győztes Novak Djokovics fotója előtt az Australian Open helyszínén, a Melbourne Parkban (Fotó: EPA/Dave Hunt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.