időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Rapport meglepte a világbajnokot, de ez kevés volt a sikerhez

Magyar Nemzet
2022.01.21. 17:56 2022.01.21. 18:52
Rapport meglepte a világbajnokot, de ez kevés volt a sikerhez

Izgalmas megnyitással indult partiban ideje fogytán Rapport Richárd hibázott és sötéttel kikapott a világbajnok Magnus Carlsentől a Wijk aan Zee-ben zajló sakktornán. A magyar éljátékosnak hat forduló után 3,5 pontja van.

A 6. forduló előtt Rapport Richárd 3,5 ponttal holtversenyben a második helyen állt, fél ponttal megelőzve a világbajnokot. Tehát döntetlennel is előtte maradhatott volna, persze a magyar ranglistavezető elvétve játszik remire.

A Carlsen elleni partija is izgalmasan alakult. Rappport szokásához híven kerülte a kitaposott ösvényeket, de a világbajnok sem volt rest, a hetedik lépésben váratlant húzott, amire Rapport 15 perc gondolkodás után méltóképpen válaszolt. A bonyolult állásban mindkét játékos sokat gondolkozott, tizenhat lépés alatt már mindketten hetven percet elhasználtak az idejükből.

Sajnos Rapport tévedt el hamarabb, Carlsen fokozatosan fölénybe került, s a 31. lépés után fogadhatta a magyar nagymester gratulációját.

Győzelmével a világbajnok – igaz, hármas holtversenyben – az élre állt 4 ponttal, Rapport még mindig pluszban van 3,5 ponttal.

Borítókép: Reméljük, Rapport Richárdnak még lesz oka az örömre (Fotó: SCS/Michel Utrecht)