Tragédia az Afrika-kupán: többen meghaltak a stadion bejáratánál

Többen, az első sajtóhírek szerint legalább hatan, más források szerint nyolcan életüket veszítették, és negyvenen megsérültek hétfőn Yaoundében, ahol a labdarúgó Afrika-kupán a házigazda Kamerun és a Comore-szigetek válogatottja találkozott a nyolcaddöntőben, és ahol a stadion bejáratánál feltorlódott a tömeg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 25. 9:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tragédia a mérkőzés előtt mintegy 45 perccel történt, amikor egyelőre tisztázatlan okból a meccsnek otthont adó Stade d’Olembé egyik bejáratánál a tömeg a korlátokat benyomva, rendezetlenül próbált bejutni a stadionba. Szemtanúk szerint a biztonságiak lezárták a kaput, ekkor pánik tört ki.

A helyszínen készült fotókon az látszik, hogy többen – köztük gyerekek – a földön fekszenek, mások pedig próbálnak segítséget nyújtani nekik. A hírek szerint ötvenezren akartak bejutni a hatvanezer fő befogadására alkalmas arénába, azonban a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak 48 ezer férőhelyet biztosítottak.

Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) annyit közölt, hogy egyelőre információkat gyűjt a történtekről, és szoros kapcsolatban van a kameruni kormánnyal, valamint a helyi szervezőkkel. A CAF főtitkára, Veron Mosengo-Omba meglátogatja a sérülteket a kórházban.

Az összecsapást a tragédia ellenére megrendezték, Kamerun 2-1-re legyőzte a vészkapussal felálló Comore-szigeteket. 

Kamerun 1972 óta először, összességében másodszor házigazdája a kontinensviadalnak. Már 2019-ben is kijelölt helyszín volt, de végül visszavonták tőle a rendezés jogát, mert aggályok merültek fel a stadionok alkalmasságával kapcsolatban. Annak a tornának végül Egyiptom adott otthont.

Borítókép: Gyászoló kameruni játékosok (Forrás: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.