A kizárások tönkretették a versenyt Pekingben

Négy nemzet öt női síugrójának ruháját találták szabálytalannak a versenybírók az olimpián debütáló vegyes csapatversenyben. Az elvett ugrások miatt az oroszok és a kanadaiak is váratlan érmet ünnepelhettek.

2022. 02. 07. 17:23
Beijing Olympics / Ski Jumping / Mixed Team
Beijing Olympics / Ski Jumping / Mixed Team Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/YOSUKE HAYASAKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak nekünk gyűlt meg a bajunk a kizárásokkal.

A női síugrók mindössze 2014 óta versenyezhetnek a téli olimpiákon. Pekingben kaptak egy második esélyt is az éremszerzésre: az ötkarikás játékok programjában újdonságnak számító vegyes csapatversenyen tíz ország válogatottja indult, két-két női és férfi ugróval.

Szlovénia győzelme a két pekingi női egyéni érem után papírformának tekinthető, az oroszok ezüstje és Kanada bronzérme már távolról sem. Igaz, a verseny alakulása is távol állt a papírformától.

Az első sorozatban három női sztár ruháját is szabálytalannak találták, ezáltal nulla pontot írhattak be a Pekingben egyéni ezüstérmes Katharina Althaus, a phjongcshangi bronzérmes Takanasi Szara és a szocsi ezüstérmes Daniela Iraschko-Stolz neve mellé a németek, a japánok és az osztrákok. A németek számára volt a legdrámaibb a következmény, a kilencedik helyük azt jelentette, hogy a második sorozatban már nem ugorhattak, csak a legjobb nyolc csapat folytathatta a versenyt.

Katharina Althaus hiába ugrott nagyot (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth)

– Ez az egész egy bábszínház. A lányok egybehangzóan állítják, hogy ugyanebben a ruhában ugrottak az egyéni versenyben is, ott mindent rendben találtak. Felfoghatatlan, ami történt – dohogott a németek szakvezetője, Stefan Horngacher.

Takanasit alig győzte vigasztalni csapattársa, Ito Juki, azonban a japánok még az elvett ugrás ellenére is egészen közel kerültek az éremhez, részben annak köszönhetően, hogy a második sorozatban a norvégok mindkét női ugrója, Anna Odine Ström és Silje Opseth is pórul járt. Utóbbi szerint teljesen máshogy vizsgálták a ruhákat, mint bármelyik másik versenyen, a női viadalok ellenőrzéséért általában felelős Aga Baczkowska szerint azonban erről szó sincs.

– Semmit sem változtattunk a korábbi gyakorlathoz képest. Természetesen nem szerencsés, hogy ez történt, különösen az olimpián. De követnünk kell a szabályokat, amelyeket a csapatok is jól ismernek – szögezte le Baczkowska. 

Érdekesség, hogy bár az idényben általában ő a fő felelős a női síugrók versenyruhájának ellenőrzéséért, a vegyes csapatok viadalán ez a pozíció az általában csak férfi versenyeken dolgozó Mika Jukkaráé volt.

S talán éppen ez jelenthette a különbséget. A legreálisabb értékes talán az osztrákok részéről érkezett.

– A világkupában többször látszódtak szabálytalannak a ruhák, de nem lettek nyilvánvalóan meghúzva a határok. Az, hogy éppen az olimpián lépnek fel a legszigorúbban, nem fest jó képet a női síugrásról – fogalmazott Ausztria síszövetségének sportigazgatója, Mario Stecher.

Borítókép: Takanasi Szara vigasztalhatatlan volt (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yosuke Hayasaka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.