időjárás 11°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Az amatőr hiba helyett történelmet írt

Magyar Nemzet
2022.02.08. 07:23 2022.02.08. 09:21
Az amatőr hiba helyett történelmet írt

Megszerezte első aranyérmét Ausztria is a pekingi olimpián, Matthias Mayer megvédte címét szuperóriás-műlesiklásban, pedig kis híján már a rajtban elvérzett.

Matthias Mayer történelmi tettet vitt véghez. Az osztrák alpesisíző lett az első férfi, aki a sportágban három egymást követő olimpián aranyérmet nyert. (A nők között az olasz Deborah Compagnoni volt képes hasonlóra 1992 és 1998 között.) Mayer 2014-ben a lesiklás bajnoka lett, 2018 után pedig 2022-ben is megnyerte a szuperóriás-műlesiklást.

Pedig majdnem már a rajtban elvesztette minden esélyét: az első lendületet korán vette, s ha elérte volna a mozdulat során a kaput lezáró kart, kizárják a versenyből.

Ausztria azon kevés ország közé tartozik, amelynek több aranyérme van téli, mint nyári olimpiáról. Pekingben Mayer szerezte nyugati szomszédunk első bajnoki címét, és egyben ő lett az idei játékok első versenyzője, aki két egyéni számban is érmet szerzett. Hétfőn lesiklásban zárt a harmadik helyen.

Az osztrák mögött a második helyen az amerikai Ryan Cochran-Siegle zárt, ötven évvel azután, hogy édesanyja, Barbara Cochran Szapporóban a műlesiklás olimpiai bajnoka lett.

Aleksander Aamodt Kilde, a szakág világkupa-pontversenyének éllovasa kevésbé örült, mint az őt legyőző két síző, de igazán csalódott az összetett vk-t vezető Marco Odermatt lehetett, aki hibázott, és nem ért célba. Igaz, Odermatt legjobb számában, az óriás-műlesiklásban még javíthat Pekingben.

A szám 2014-es bajnoka, Kjetil Jansrud viszont célba ért búcsúolimpiáján, keresztszalag nélkül. A norvégok egyik zászlóvivője decemberi sérülése után azért mondott le a műtétről, hogy részt vehessen a pekingi játékokon, mielőtt visszavonul.

Az izraeli színekben versenyző Szőllős Barnabás harmincadikként zárt a negyvenhét induló között.

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí, férfi szuperóriás-műlesiklás

1. Matthias Mayer (Ausztria)

2. Ryan Cochran-Siegle (Egyesült Államok)

3. Aleksander Aamodt Kilde (Norvégia)

Borítókép: Matthias Mayer már két egyéni éremnél jár Pekingben (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.