Bemutatkozott az első magyar hódeszkás az olimpiák történetében

Kozuback Kamilla a 28. helyen végzett a slopestyle selejtezőjében a pekingi téli olimpián. Ő az első magyar hódeszkás, aki elindulhatott az ötkarikás játékokon.

Forrás: MTI2022. 02. 05. 7:12
Snowboard - Beijing 2022 Olympic Games
epa09729022 Kamilla Kozuback of Hungary in action during Women's Snowboard Slopestyle qualification at the Zhangjiakou Genting Snow Park at the Beijing 2022 Olympic Games, Beijing municipality, China, 05 February 2022. EPA/MAXIM SHIPENKOV Fotó: MAXIM SHIPENKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Calgaryban született 17 éves versenyző – akinek édesanyja magyar, édesapja kanadai – az első lecsúszás után, melyben a korlátokon magabiztos, az ugrásoknál óvatos volt, 21,95 ponttal a 27. helyen állt a harmincfős mezőnyben. A másodikban is stabilan csúszott le a korlátokon, de aztán az első ugrásnál lassan ment az ugratóra, nem repült elég messzire, még a lejtő előtt ért talajt, emiatt elesett, ezután pedig a többi ugratót kikerülve lecsúszott a pályán. Teljesítményére 19,58 pontot kapott, így – mivel a jobbikat veszik figyelembe a sorrendnél – az első menetben elért pontszáma került az összevetésbe. Egy horvát és egy szlovák versenyzőt előzött meg, ők nem vállalták a lecsúszást.

Kozuback Kamilla – az első magyar hódeszkás, aki olimpián indulhat – pénteken tudta meg, hogy egy sérülés miatt ebben a számban is szerephez juthat. Első számú tartalék volt, majd a mezőnybe kerülése után csak három órát tudott edzeni a meredek pályán.

A slopestyle-indulással a pekingi téli olimpia első magyar bemutatkozójává előlépett hódeszkás eredetileg félcsőben szerzett kvótát. Annak a számnak a selejtezőjét szerdán rendezik.

A csangcsiakoui zónában, a Kenting Havas Parkban napsütéses, de szeles időben, mínusz húsz fokban rendezett versenyben az első tizenkettő jutott a vasárnapi fináléba, amelyben három lecsúszás lesz. Az élen a szám 2019-es és 2021-es világbajnoka, az új-zélandi Zoi Sadowski Synnott (86,75) végzett, második a japán Murase Kokomo (81,45) lett, míg harmadikként a Szocsiban ezüst-, Phjongcshangban bronzérmes finn Enni Rukajärvi (78,83) jutott a döntőbe.

Kozuback a selejtező után az MTI-nek elmondta, kicsit csalódott, jobbat várt magától, ugyanakkor emlékeztetett rá, mivel csak előző nap tudta meg, hogy szerepelhet ebben a számban, alig néhány órát tudott edzeni a nagyon erős pályán.

– Nagyon ideges voltam, de sokat jelent nekem, hogy elindulhattam slopestyle-ban, noha félcsőre készültem. Azt majd holnaptól élesítjük. Sajnos még ma reggel sem tudtam annyit bemelegíteni, amennyit szerettem volna a pályán, nem volt rá lehetőség. Szerencsére a második futamban úgy estem, hogy semmim nem sérült meg – mondta Kozuback, hozzátéve: a körülményekhez képest ez volt a realitás.

Slopestyle-ban az indulók ugratókkal és korlátokkal tarkított lejtőn mutatnak be különféle trükköket, szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pontozásnál a végrehajtás nehézségét, az ugrások magasságát, a trükkök változatosságát és a menet gördülékenységét nézik.

Újabb fertőzöttek

A megnyitó napján, pénteken 45 koronavírusos esetet regisztráltak a pekingi téli olimpia szervezői. Szombati közlésük szerint a pozitív PCR-tesztet szolgáltatók közül 25 volt sportoló vagy valamelyik csapathoz tartozó hivatalos személy. Január 23-a, az ötkarikás buborékrendszer megnyitása óta 353-an akadtak fenn a Covid-ellenőrzésen.

A szigorú biztonsági intézkedések miatt valamennyi akkreditált személy a megérkezésétől minden nap PCR-teszten esik át. Amennyiben pozitív eredményt produkál valaki, izolációs hotelbe vagy kórházba kerül attól függően, hogy van-e tünete. Onnan csak 24 óra különbséggel adott két negatív teszteredménnyel lehet szabadulni.

 

Borítókép: Kozuback Kamilla a pekingi téli olimpián (Fotó: EPA/Maxim Shipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.