időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Elutasították az óvásunkat, oda az olimpiai aranyunk...

Magyar Nemzet
2022.02.08. 06:33 2022.02.08. 09:25
Elutasították az óvásunkat, oda az olimpiai aranyunk...

A pekingi téli olimpián elutasították az óvásunkat, így rövid pályás gyorskorcsolyában nem változott a férfi 1000 méteres döntő végeredménye: azaz a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták, míg Liu Shaoang a kínai Zsen Ce-vej és Li Ven-lung mögött bronzérmes lett – tájékoztatott kedden hajnalban a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ). A döntésről Bánhidi Ákos, rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk edzője és menedzsere számolt be.

– Most jövök a technikai értekezletről, ahol kézhez kaptam az elutasítást – mondta el a szakvezető. – Nem mondanám, hogy meg vagyok lepve, hiszen olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy megmásították volna a jégen született döntést. Értem, miért határoztak így, hiszen, ha megtennék, elindulna a lavina, és jönnének sorban az óvások, ám azt a döntéshozóknak is meg kell érteniük, hogy ebben az esetben nekünk óvni kellett, védeni kellett a versenyzőinket, az általunk vélt igazságot, jelezni kellett, hogy szerintünk nem ez a helyes döntés. Így esetleg később, hasonlóan nehéz szituációban talán majd eszükbe jut, hogy ez a csapat a végsőkig harcol az igazságért és a versenyzőiért – mondta el Bánhidi Ákos.

Az előzményekről ITT írtunk, a döntő televíziós közvetítése ITT tekinthető meg, Liu Shaolin Sándor nyilatkozata pedig ITT olvasható.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint nehéz volt megélni hétfőn a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres döntőjét. A MOB elnöke kedden az MTI-nek elmondta, felemás érzések kavarognak benne egy nappal a történtek után is.

– Rossz volt megélni a döntőt. Látjuk, milyen a bíráskodás. Short trackben a legtöbbször nincs vége a futamnak akkor, amikor célba érkeznek a versenyzők. A befutási sorrend nem végleges, és sajnos most sem volt az. Azt látni lehetett, hogy a kínai versenyzők összedolgoznak – jegyezte meg Gyulay.

– A sportvezető kiemelte: a magyar short track így is fantasztikusan teljesít.

Jászapáti Petra 500 méteren elért hetedik helye is kiváló. A fiúk pedig az egész mezőnyben jól mozognak, erősek –  tette hozzá a MOB elnöke. – A hétfő a történtek ellenére is fontos nap a magyar olimpiai mozgalom számára, hiszen Liu Shaoang lett az első magyar egyéni téli olimpiai érmes, egyúttal ez az első téli olimpia, amikor egynél több érmet viszünk haza.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor hiába haladt át elsőként a célvonalon, őt látták szabálytalannak... (Forrás: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.