Francia mese az orosz kézből kiénekelt olimpiai aranyéremről

Mint sílövészetben a legtöbb fontos verseny, a téli olimpiai férfi 20 km-es viadala is drámaian alakult. Az összetett világkupa éllovasa, a francia Quentin Fillon Maillet úgy győzött, hogy Makszim Cvetkov, illetve Alekszandr Loginov az utolsó, illetve az utolsó két lövését hibázta el, a két orosz még a dobogóról is lemaradt.

2022. 02. 08. 11:46
null
Gold medallist France's Quentin Fillon Maillet celebrates on the podium after the Biathlon Men's 20km Individual event, on February 08, 2022 at the Zhangjiakou National Biathlon Centre, during the Beijing 2022 Winter Olympic Games. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biatlon 20 km-es számában a lövészetnek különösen nagy jelentősége van, hiszen minden hiba egyperces büntetéssel jár. A húsz lövésből összesen két rontással nagyon nehéz, hárommal lényegében lehetetlen nyerni, a négy tökéletes sorozat viszont több mint félsiker.

Utóbbit igazolhatta volna kedd délelőtt Makszim Cvetkov. A biatlon egyik sztárja, a vegyes váltóval Pekingben elért győzelemnek köszönhetően immár kétszeres olimpiai bajnok és tizenkétszeres világbajnok norvég Johannes Thingnes Bö ugyan annak dacára utolérte őt már a második lövészetnél, hogy fél perccel az orosz riválisa mögött indult, csakhogy a norvégnak akkor már volt egy lövőhibája, Cvetkov viszont pontosan célzott. Egészen a legutolsó, huszadik kísérletig.

Az általában biztos kezű, ráadásul gyorsan célzó orosz sportolónak akkor futott át az agyán, ha huszadszorra sem hibázik, ő az olimpiai bajnok. Hosszan, több mint hét másodpercen keresztül kivárt – és hibázott.

Ezzel odalett az arany, s mint később kiderült, még a dobogó is. A távot két lövőhibával teljesítő Johannes Bö nem egészen 4 másodperccel előzte meg, ha Cvetkov csak gyorsabban húzza meg utoljára a ravaszt, övé a bronz...

Hasonlóan járt a szintén orosz Alekszandr Loginov, aki az első három sorozatban makulátlanul lőtt, ha a negyedikben csak egyet ront, övé az arany. Kettőt rontott, így ő még az első hatba sem került be.

Persze ne kisebbítsük Quentin Fillon Maillet érdemét. Nagy bravúr két lövőhibával győzni, méghozzá úgy, hogy a szintén kétszer rontott Johannes Bőre rávert több mint fél percet. S a francia a kétperces büntetés dacára is gyorsabb volt a négy hibátlan sorozattal zárt Anton Szmolszkinál, a fehérorosz biatlonistától persze az ezüstérem is nagy meglepetés.

Sílövészet, férfi 20 km:

1. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 48.47.4 perc (2 lövőhiba)

2. Anton Szmolszki (Fehéroroszország) +14.8 mp (0)

3. Johannes Bö (Norvégia) +31.1 (2)

4. Makszim Cvetkov (Orosz csapat) +34.9 (1)

5. Scott Gow (Kanada) +1:05.6 perc (1)

6. Benedikt Doll (Németország) +1:07.1 (2)

Borítókép: Quentin Fillon Maillet sikere végtére megfelel a papírformának (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.