Leckét adott Ronnie O’Sullivannek a jövő világbajnoka

A kínai Fan Csengi 10-9-re legyőzte Ronnie O’Sullivant a European Masters sznúkerverseny vasárnap éjszakába nyúló döntőjében. A hatszoros világbajnok angol legenda a jövő világbajnokaként jellemezte a 21 éves ázsiai játékost.

Magyar Nemzet
2022. 02. 28. 8:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan a legszebb napjaira emlékeztetően játszott az angliai Milton Keynesben rendezett viadalon. Az első fordulóban ugyan megszenvedett a kínai Csang Andával szemben, utána azonban négy nagy különbségű győzelemmel jutott a fináléba. Az elődöntőben az utolsó frém előtt 97 százalékos belökési arányt produkált egy másik kínaival, Venbóbal szemben a végül 6-2-re megnyert találkozón.

Ennek dacára nem mehetett biztosra, mert a világranglistán a torna előtt csupán 80. Fan Csengi sorra verte ki a nagyágyúkat, Kyren Wilsont, honfitársát, Jan Ping-taót, David Gilbertet.

A döntőben O’Sullivan csupán egyszer, 1-0-ra vezetett, utána végig loholt kínai ellenfele után. A mérkőzés nem is alakulhatott volna izgalmasabban, hiszen 9-9 után döntőfrém következett. A hatszoros világbajnok próbált megindulni, de nem talált be a jobb alsó zsebbe, utána aztán az ifjú kínai biztos kézzel lökött egy 92-es bréket, s megnyerte a tornát.

Ting Csün-hu, Wenbo Li-ang, Jan Ping-tao és Zsao Hszin-tong (a sznúkerben ismertebb angolos átírásban: Ding Junhui, Liang Wenbo, Yan Bingtao és Zhao Xintong) után ő az ötödik kínai sznúkerjátékos, aki pontszerző tornát nyert.

– Nehéz megszólalnom. Három éve kiestem e legjobbak közül, s akkor többen azt mondták, sohasem válik belőlem profi játékot. Mégis kitartottam, mert mindig hittem benne, hogy sikerül, nem voltak kétségeim. Ma valóra vált az álmom – vágott bele a nyilatkozatába Fan Csengi, majd O’Sullivanhez fordulva hozzátette:

Köszönöm, Ronnie, te vagy a példaképem, óriási érzés, hogy veled játszhattam. Megpróbálom folytatni ezt a játékot.

A legyőzött legenda sportszerűen méltatta kínai ellenfelét az Eurosportnak nyilatkozva.

– Fantasztikus játékos. Egész nap ő játszott jobban. Kapaszkodtam, hogy szoros meccsre késztessem, ami sikerült is, de ő volt a jobb, megérdemelten nyert – mondta, majd profétikus szavakkal hozzátette:

Jót tett a sznúkernek az a torna. Nagyon jó volt látni és játszani a jövő világbajnokával.

Egyelőre annyit könyvelhetünk el, sikerének köszönhetően Fan Csengi feljött a 31. helyre a világranglistán, s immár nem is kérdés, hogy a profik között a helye.

Borítókép: Fan Csengi, a kínai új hullám újabb jeles képviselője (Fotó: Vejbo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.