Nem csak a Liu fivérekre lehetünk büszkék a téli olimpián

Természetesen a rövid pályás gyorskorcsolyázókon, közöttük is a Liu fivéreken összpontosul a magyar figyelem a téli olimpián, de az alpesi síző Tóth Zita és a hódeszkás Kozuback Kamilla is megállta helyét a szerdai versenyeken. Előbbi műlesiklásban a 40., utóbbi félcsőben a 19. helyen zárt.

Magyar Nemzet
2022. 02. 09. 10:18
KOZUBACK Kamilla
Csangcsiakou, 2022. február 9. Kozuback Kamilla a hódeszkások nõi félcsõ selejtezõjében a pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévõ Kenting Havas Parkban 2022. február 9-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Zita az első futamban is jól síelt, a másodikban pedig még javított, így lett 40. az erős mezőnyben női műlesiklásban. Mikaela Shiffrin esete árulkodik arról, hogy nagyon nehéz volt a pekingi szlalompálya.

– Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy tudtam versenyezni az olimpián, és kétszer le tudtam jönni a pályán. Várom, hogy négy év múlva megint legyen olimpia, és azon is indulhassak, mert annyira jól éreztem magam. Csak pozitív élménnyel megyek haza – értékelt elégedetten Tóth Zita, s azt is elárulta, egyelőre mégis az lesz a következő fontos feladata, hogy amint hazaér, jelentkezzen az érettségi vizsgára. 

Fotó: Kovács Tamás

Kozuback Kamilla a téli olimpiák történetének első magyar indulója hódeszkában. A 17 éves sportoló édesanyja magyar, édesapja kanadai, ért és beszél is magyarul, miként már láthattuk és hallhattuk, igaz, szívesebben és könnyebben nyilatkozik angolul.

Kozuback szerdán a félcső versenyszám selejtezőjében volt érdekelt szerdán. A 22 induló közül a legjobb 12 került a csütörtöki fináléba, ami a magyar indulónak nem sikerült. A 17 éves magyar sportoló az első csúszásánál láthatóan a biztonságra törekedett, ugrásai nem voltak komplikáltak, a legnagyobb 3,4 méter, míg átlagosan 2,5 méter magasak voltak. A zsűri 35,50 pontra értékelte a produkciót, mellyel a 16. helyen állt, a 12.-től közel 30 pontra volt. A másodikban már lendületesebben ment, a korábbinál magasabbakat ugrott, ám a félcső utolsó szakaszánál rontott és elesett, így csupán 15 pontot érdemelt ki a bíráktól, s végül a 19. pozícióban zárt.

– Nem ez a legerősebb számom, a szezon közben sem sokat gyakorlom, de szerencsére itt most ki tudtam használni mind a három edzésnapot. Új trükkökkel is próbálkoztam. Remélem, a családom és Magyarország büszke rám, hogy indulhattam az olimpián – mondta az M4 Sportnak Kozuback Kamilla, aki szombaton slopestyle-ban is elindulhatott, s ott a 28. helyen végzett.

Elindulna big airben is, a kedvenc számában

Édesapja, Kozuback Jeremy az MTI-nek elmondta, van rá minimális remény, hogy Kamilla elinduljon kedvenc számában, a big airben is – a selejtezőt hétfőn rendezik –, és akkor nem kell hazautaznia pénteken Pekingből Calgaryba.

– Nagyon boldog vagyok, ahogy Kamilla teljesített most, az első talán a legjobb futama volt az idényben. Olyan trükköt is bemutatott sikerrel, amit csak pár napja gyakorolt. Jeleztük a nemzetközi szövetségnek, hogy ha lehetőség van rá, hadd induljon big airben. Várjuk a választ, legkésőbb csütörtökre ígérték. Természetesen akkor van értelme maradni, ha előtte lehet edzeni a pályán Pekingben – nyilatkozta Kozuback Jeremy.

Elégedett az elnök is

A Magyar Snowboard Szövetség elnöke, Bécsy Balázs közleményben jelezte, hogy Kozuback az elvárásokat túlteljesítette, és a pekingi pályával nem csak a tapasztaltabbak birkóztak meg nehezen.

– Kamilla nagyon tehetséges sportoló, Pekingben is szép ugrásokat láttunk tőle, a tudása, hozzáállása megvan, amit bőven van ideje fejleszteni a következő években. A személyisége is adott hozzá, hiszen fegyelmezett, nyugodt és szorgalmas, és aki ilyen mentális teherrel, miszerint első magyar snowboardosként képvisel egy országot, beugróként alig tudott gyakorolni egy olimpiai bemutatkozáshoz a slopestyleban, azután a gigantikus félcsőben ilyen szép ugrásokkal végig tudott menni a Covid-eljárásokkal szigorított olimpián, annak nagy jövőt jósolok a pályán – fogalmazott az elnök.

Hozzátette: a sportág fejlődése fontos mérföldkőhöz ért Kozuback szereplésével.

– Szeretnénk, ha Kamilla olimpiai tapasztalata és Fricz Botond világversenyes tapasztalata jó példával szolgálna a soron következő generációnak, és minél több fiatal foglalkozna a snowboarddal versenyszerűen is. Kamilla nagyszerű bemutatkozása és bátorsága azt a falat törte át, hogy egy nyárisportfókuszú országból több havas sportágban is ki lehet jutni egy téli olimpiára! – tette hozzá az elnök. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.