időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Olimpiai pontszerzést dobott el magától Magyarország

Magyar Nemzet
2022.02.10. 08:10 2022.02.10. 14:28
Olimpiai pontszerzést dobott el magától Magyarország

Szőllős Barnabás hatodik helyen végzett Pekingben, az alpesisízők kombinációs versenyében, izraeli színekben. A versenyt Johannes Strolz nyerte, harmincnégy évvel apja diadala után.

Már az olimpiai megnyitó kapcsán írtunk a Szőllős testvérekről, akik Izraelt képviselik a pekingi téli játékokon.

Csütörtökön azonban Szőllős Barnabás már eredményével is felhívta magára a figyelmet. Az alpesisízők kombinációs versenyszámában a lesiklást a tizenegyedik helyen zárta, a korábbi összetett világkupa-győztes Alexis Pinturault-val azonos idővel.

Szőllős pedig a második futamban, a műlesiklásban javítani tudott: hatodik helyen zárta a versenyt, mindössze 1,75 másodperccel elmaradva a győztes Johannes Strolztól. S bár a kombináció nem a legnépesebb mezőnyt tudhatja magáénak, Szőllős mögött is alpesísi-nagyhatalmak, Ausztria, Kanada és Olaszország sízői végeztek.

Sőt, a műlesiklópálya első felén Szőllős jobban jött, mint a bajnok Strolz.

Magyarország soha nem szerzett még olimpiai pontot havas sportágban, az eddigi legjobb pozíciónk Miklós Edit hetedik helye, amelyet Szocsiban, lesiklásban ért el.

Hivatalosan ezt Szőllős nem javította meg, hiszen izraeli színekben érte el eredményét. Ellenben beállította a közel-keleti ország valaha volt legjobb téli olimpiai szereplését: 2002-ben, Salt Lake Cityben a Galit Hait, Szergej Szahnovszkij duó jégtáncban lett hatodik.

A kombináció olimpiai bajnoka Johannes Strolz lett, aki úgy kezdte az olimpiai idényt, hogy kikerült az osztrák válogatottból. A huszonkilenc éves síző azonban nem adta fel, tovább készült, a válogatott személyzet helyett saját maga gondoskodott a léceiről.

Johannes Strolz édesapja nyomdokaiban (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

Januárban már világkupa-versenyt nyert, Pekingben pedig az ötkarikás aranyérem is összejött Strolznak, éppen abban a versenyszámban, amelyben az édesapja, Hubert is olimpiai bajnok lett, 1988-ban, Calgaryban.

– Egészen sok időbe telt, mire felfogtam, mekkora eredményt ért el az édesapám – fogalmazott néhány éve Johannes Strolz. Most már még jobban értheti.

Az erős műlesikló osztrák mögött két olyan síző végzett, akinek a lesiklás az erősebb száma: Mikaela Shiffrin barátja, Aleksander Aamodt Kilde a szuperóriás-műlesiklás bronza után második érmét nyerte Pekingben, míg James Crawford egy negyedik és egy hatodik hely után állhat fel végre a dobogóra a kínai fővárosban.

Pinturault a műlesiklásban kiesett, s aggasztó lehet a franciák számára, hogy a térdéhez kapott, pedig műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is reális éremeséllyel indulhatna Pekingben. Nagyot bukott még a lesikló futam során a svájci Yannick Chabloz, ő alkartöréssel zárta az olimpiáját.

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí, férfi kombináció

1. Johannes Strolz (Ausztria)

2. Aleksander Aamodt Kilde (Norvégia)

3. James Crawford (Kanada)

4. Justin Murisier (Svájc)

5. Marco Schwarz (Ausztria)

6. Szőllős Barnabás (Izrael)

Borítókép: Szőllős Barnabás szenzációsan síelt (Fotó: AFP/Joe Klamar)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.