Vettel bejelentette, nem indul a szeptemberi Orosz Nagydíjon

Az orosz–ukrán háború kitörésének hírére rendkívüli megbeszélést tartanak csütörtök este a Formula–1-es istállók csapatfőnökei és Stefano Domenicali vezérigazgató, ahol többek között megvitatják, milyen hatása lehet az eseményeknek az Orosz Nagydíjra. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel ugyanakkor kijelentette, döntsenek bárhogy a sportág vezetői a futam megrendezésével kapcsolatban, ő semmiképp sem utazik el Szocsiba.

Magyar Nemzet
2022. 02. 24. 18:31
Abu Dhabi Formula One Grand Prix 2021
epa09631544 German Formula One driver Sebastian Vettel of Aston Martin F1 team attends a press conference ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix 2021 at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 09 December 2021. The Formula One Grand Prix of Abu Dhabi will take place on 12 December 2021. EPA/Antonin Vincent / POOL 00121045 Fotó: Antonin Vincent / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán kezdődött meg a tesztidőszak a Formula–1-ben a 2022-es idény előtt, azonban most Barcelonában nemcsak a kilométerek gyűjtögetésén és az autók tökéletesítésén van a hangsúly, hanem szóba került az Oroszország és Ukrajna között csütörtök reggel kitört háború is. A történtek ugyanis hatással lehetnek egyes sportesemények megrendezésére, mivel május végén Szentpéterváron tartanák meg a Bajnokok Ligája-döntőjét, illetve szeptember 25-én Szocsiban kerülne sor a Formula–1-es Orosz Nagydíjra.

Az F1 vezetősége csütörtök délelőtt egy közleményt adott ki, melyben leírták, figyelemmel követik az eseményeket, de a futam megrendezéséről nincs további közlendőjük. A pilótáknak viszont volt, Sebastian Vettel (Aston Martin) azonnal kijelentette, ő nem hajlandó részt venni az oroszországi versenyen.

– A Grand Prix-pilóták Szövetségének nevében nem beszélhetek, de személyes véleményem természetesen van. Ma reggel ezekre a sokkoló hírekre ébredtem, szörnyű látni, ami történik.

Az a véleményem, hogy az idei oroszországi versenyre nem kellene elmennem, és nem is fogok. Sajnálom az ártatlanokat, akik értelmetlen okokból, nagyon furcsa, őrült országvezetés miatt az életüket vesztik. Biztos vagyok abban, hogy ez olyan téma, amelyről még beszélünk. Meglátjuk, mi történik, de én már meghoztam a saját döntésemet 

– húzta alá a négyszeres világbajnok.

A címvédő (Red Bull) is azon a véleményen van, hogy jelen helyzetben nem lenne helyes Oroszországban futamot rendezni.

Természetesen ha egy ország háborúban áll, nem korrekt, ha odamegyünk versenyezni. 

De itt nem csak arról van szó, hogy én mit gondolok, az egész F1-es mezőnynek kell közösen határoznia arról, hogy mi lesz a következő lépés – vélekedett a holland pilóta.

Kérdéses, hogy lesz-e futam idén Szocsiban. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Charles Leclerc (Ferrari) arról beszélt, szomorúan vette tudomásul a történteket, ő viszont kevés információval rendelkezik a témában, ezért nem fejtené ki bővebben a véleményét, és egyébként sem az ő döntése, megtartják-e az Orosz Nagydíjat vagy sem. Fernando Alonso (Alpine) is egyetértett kollégájával. A kétszeres vb-győztes spanyol elmondta, a pilótáknak abba van beleszólásuk, ők elindulnak-e, de nincs meg a megfelelő hatalmuk ahhoz, hogy döntsenek a verseny megrendezéséről. A veterán versenyző ugyanakkor hozzátette, bízik a sportág vezetőségében, hogy megtalálják a legjobb megoldást.

Válságtanácskozást tartanak

Nos, ők egyelőre bővebben nem nyilatkoztak, viszont csütörtök estére válságtanácskozást hívtak össze, amelyen részt vesznek az egyes istállók csapatfőnökei és Stefano Domenicali versenyigazgató is. A Ferrarit irányító Mattia Binotto előzetesen ennyit mondott: 

– Nagyon szomorú, ami történt. 

Jelen pillanatban szerintem annyit tehetünk, hogy kivárunk, és reménykedünk abban, hogy jobbra fordul a helyzet. Szeptemberig sok idő van. 

Az F1 ugyanakkor megpróbálja kezelni a helyzetet, az esti tanácskozáson megvitatjuk, milyen következményei lehetnek az Orosz Nagydíj törlésének, és ezután meghozzuk a helyes döntést. Ahogy mondtam, nagyon szomorú, ami Ukrajnában történik, és most ez a legfontosabb – fogalmazott a csapatfőnök.

Amennyiben törlik az Orosz Nagydíjat, a hírek szerint Törökország léphet a helyébe rendezőként.

Leclerc nyert, Hamilton zárta a sort. A történtek ellenére a kollektív teszt második napját is megtartották. A szerdai gyakorlást Lando Norris (McLaren) nyerte, csütörtökön pedig Charles Leclerc volt a leggyorsabb, megelőzve Pierre Gaslyt (Alpha Tauri), Daniel Ricciardót (McLaren), George Russellt (Mercedes) és Carlos Sainzot (Ferrari). Sergio Pérez (Red Bull) lett a hetedik, míg a hétszeres világbajnok (Mercedes) az utolsó helyen végzett.

Borítókép: Sebastian Vettel a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtótájékoztatón (Fotó: EPA/Antonin Vincent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.