Rapport járatlan ösvényen tőrbe csalta a változat szakértőjét

Rapport Richárd fontos és nagyszerű győzelmet aratott a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen a FIDE Grand Prix-sorozat belgrádi versenyén, az elődöntőben. A magyar ranglistavezetőnek csütörtökön a döntetlen is elég a fináléba jutáshoz. Elérhető közelségbe került előtte a világbajnokjelöltek tornája.

N. M.
2022. 03. 09. 21:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jelentősen megváltoztatta a játékstílusát FIDE Grand Prix-sorozatban. Nem törekszik mindenáron különleges megnyitásokra, vállalja az elmélet által jónak tartott változatokat. Azért persze nem hazudtolja magát, ha teheti, ilyenkor is keresi a kevésbé kitaposott ösvényeket.

Így tett csütörtökön a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntő első játszmájában is. A 11. lépésig a Grünfeld védelem egyik ismert változatát követte a két sakkozó, akkor azonban Rapport ugyan nem újítást, de mindenképpen ritka lépést választott. S a meglepetés bejött, pedig a francia nagymestert a Grünfeld egyik szakértőjének tartják. A Bc3 húzás elsőre esetlennek tűnik, hiszen kötésbe kerül a bástya, ám Vachier-Lagrave erre túl vehemens reagált az ellencsapásnak szánt e5-tel. Rapport könnyedén elhárította sötét fenyegetéseit, s már a 20. lépésben döntő fölénybe került. Vachier-Lagrave a 37. lépésben adta fel a kilátástalan küzdelmet.

Az elődöntő két játszmából áll, csütörtökön Rapport sötéttel játszik, tehát döntetlen is elég neki a döntőbe jutáshoz. A magyar játékosnak meg kellene nyernie a versenyt ahhoz, hogy biztosan bekerüljön a világbajnok-jelöltek nyolcas mezőnyébe. A lehetőség mindenesetre már adott, a 25 éves magyar sakkozó közel került pályafutása legnagyobb sikeréhez.

Borítókép: Rapport Richárd jól kalkulált 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.