Stílszerűen, ütésbe tett vezérrel kapitulált Rapport ellenfele

Rapport Richárd rég várt magyar sakksikert ért el: megnyerte a FIDE Grand Prix-sorozat belgrádi tornáját, ezzel lényegében bejutott a világbajnokjelöltek közé.

2022. 03. 13. 19:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati első játszma nem hozott érdemi küzdelmet a belgrádi fináléban. A háború miatt ezúttal a FIDE zászlaja alatt szereplő orosz Dmitrij Andrejkin világossal nem kockáztatott, Rapport Richárd pedig sötéttel nem erőlködött, így viszonylag békés döntetlenbe torkollott a parti.

Vasárnap Rapport játszott világossal, s nem esett neki az ellenfelének, nem tudott előnnyel kikerülni a megnyitásból. Majd a sorozatos cserék után úgy tűnt, ez a parti is döntetlen lesz, azaz majd a rájátszás dönt az első helyről. Aztán a magyar nagymester csak életet lehelt az állásba, az f gyalogjával megbontotta Andrejkin hadrendjét, minőséget áldozott, s kihasználva az orosz sakkozó hibáját, tisztelőnyre, sima nyert végjátékra egyszerűsített. Andrejkinnek már csak az örökös sakk lehetett a reménye, de idővel persze Rapport elbújt a királyával. Andrejkin stílusosan vetett véget a játszmának, az utolsó sakkot úgy adta, hogy egyúttal ütésbe tette a vezérét…

tehát megnyerte a kulcsfontosságú játszmát és vele a belgrádi tornát. S mivel korábban Berlinben bejutott az elődöntőbe, így összesítésben 20 pontja van – az elődöntő 7 pontot, a tornagyőzelem 13 pontot ér –, s szinte biztosan az első kettő között végez a Grand Prix-sorozatban, ami garantálja a részvételét a világbajnokjelöltek nyolcfős mezőnyében.

Minden résztvevő a három verseny közül kettőn szerepelhet. Elméletileg hárman előzhetik meg még Rapportot, az első, berlini tornán győztes amerikai Hikaru Nakamura (akinek tehát most 13 pontja van), az ott második, szintén amerikai színekben versenyző Levon Aronian (10) és a Belgrádban második Andrejkin (10). Ha hármójuk közül bármelyik kettő kerülne be a harmadik, szintén berlini állomáson a fináléba, akkor mindketten Rapport elé kerülnének.

Csakhogy a csoportkörben a három sakkozó ugyanabba, az A jelű négyesbe került. Tehát a három vetélytárs közül csak egy előzheti meg a magyar nagymestert.

Az utolsó tornán indul még három 7 pontos játékos: a holland Anish Giri, a szintén amerikai Leinier Domínguez és a francia Maxime Vachier-Lagrave. Tornagyőzelemmel ők még beérhetik Rapportot, de megelőzni már nem tudják. A magyar nagymester összesítésben csak úgy szorulhat a holtversenyes második helyre, ha Nakamura lenne a másik döntős.

Aligha kiabáljuk el, ha kimondjuk, Rapport ott lesz a világbajnok-jelöltek tornáján.

Hasonló sikert legutóbb tizenöt éve, Lékó Péter révén könyvelhetett el a magyar sakkozás. Immár tehát Rapport Richárdot is a valaha élt legnagyobb magyar sakkozók sorában illik emlegetni.

Borítókép: Rapport Richárd jól kalkulált

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.