Ne hagyd elveszni...

A román lapok botrányos esetként tálalják, hogy a jégkorong-világbajnokságon a magyar játékosok a román csapat magyar játékosaival közösen énekelték a székely himnuszt.

2022. 05. 09. 18:30
null
Szlovénia Ljubjana 20220508 Jégkorong Divízió 1/a világbajnokság Magyarorszag Romania Foto: domotor csaba Nemzeti Sport Fotó: Domotor Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden edzettsége ellenére is meghökken az ember időről időre, amikor szembesül a hivatalos román közvélemény országképével. Amelyen a jelek szerint nem fog az idő, nem játéka mindenféle szélnek, legkevésbé a történelmi realitásoknak. Legutóbb éppen a Ljubljanában játszott vasárnapi magyar–román jégkorongmérkőzésen történtekre nem találtak a botrányosnál jobb jelzőt a román lapok. Amikor – igen, így történt… – az „érthetetlen” módon összeölelkező szurkolótáborok által énekelt székely himnuszt mindkét válogatott tagjai vigyázzállásba, sisak le pozícióba meredve hallgatták, azazhogy többnyire maguk is a megakórussal tartottak.

Hogy a Csanády György, Mihalik Kálmán szerzőpáros Bujdosó éneke száz évvel ezelőtt hangzott fel először egy misztériumjáték betétdalaként, szinte szóra sem érdemes – még abban a párhuzamban sem, hogy e röpke évszázad alatt négy alkalommal is leváltották a kétezer éves múlttal büszkélkedő román nemzet himnuszát –, sokkal inkább az, hogy e dal az „úgynevezett” Székelyföld himnusz. Egy olyan, Románia szívében fekvő, 12 ezer négyzetkilométernyi földrajzi-történelmi tájegységé, ahol hiába számláltatott meg hivatalosan is 2011-ben 810 367 fő, ebből 581 159 magyar, a romániai hivatalos közbeszéd számára nem létezik, legfeljebb „úgynevezett” státust érdemel.

Az országféltés stresszétől szabadulni nem tudó, nem akaró hivatalos kurzuson túl persze románok százezrei tudják, merre van, kik lakják, mit érdemes ott megnézni, enni, onnan hazavinni, termékeit hol, melyik bukaresti piacon kell keresni. Ez a nem létező régió adja a női kosárlabdázás és a férfi-jégkorongozás román bajnokát, a labdarúgó első osztály egyik meghatározó, ezen a héten a Román Kupa elődöntőjében érdekelt Sepsi OSK-t. No meg sok egyéni sportolót, akik Románia hírnevét öregbítik. És igen, Székelyföld adta annak a válogatottnak a gerincét is, amely a divízió 1/A-világbajnokságra juttatta ki a román jégkorongozást.

Abban az országban, ahol a többi történelmi régiónév – Bukovina, Olténia, Barcaság, Dobrudzsa stb – létjogosultsága nem megkérdőjelezett, Székelyföld említése önmagában alkotmányellenesnek számít. Miközben ennek az „úgynevezett” régiónak vannak szurkolói, csapatai, himnusza, amelyet – figyelem, rossz hír következik – nemcsak a magyarok elleni meccsen, provokatív szándékkal énekeltek, hanem előző napon, a Románia–Litvánia mérkőzésen is. Az otthon lévők nevében is, akik egy létező történelmi valóság hús-vér szereplői.

Borítókép: Csak a meccs erejéig voltak ellenfelek (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.