Csak tudjuk számolni: megvan a kilencedik arany a világjátékokon

A rövidkörös, 3,4 km-es verseny után Kiszli Vanda 21 km-en is győzött maratoni kajakban az egyesült államokbeli Birminghamben zajló világjátékokon. Csikós Zsóka negyedik, a férfiak között Noé Bálint tizenkettedik lett. Magyarországnak így immár kilenc arany-, öt ezüst- és öt bronzérme van az olimpiai programban nem szereplő versenyszámok seregszemléjén.

Magyar Nemzet
2022. 07. 12. 22:17
Kiszli Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszli Vanda a világjátékokon robban be a sportág nemzetközi elitjébe – még 2013-ban, amikor ezüstérmet szerzett. Ám a maratoni kajak akkor még nem számított hivatalos sportágnak, csupán bemutatójelleggel szerepelt a viadal programján. 

A magyar maratonista azóta sem tétlenkedett, 28 évesen immár hatszoros világbajnok, így idehaza a sportág örökös bajnoka. S most már kétszeres világjátékok-győztesnek is vallhatja magát. 

A 21 km-es verseny tíz körből és nyolc futószakaszból állt, utóbbi kimondottan erőssége a magyar kajakosnak. Kiszli és a dán Rask óriási csatát vívott a győzelemért. Folyamatosan együtt haladtak az élen, miközben a többieket sikerült leszakítaniuk. Az első hét futás után rendre a fiatal dán versenyző ült vissza elsőként a hajójába, de Vanda a végére tartogatta legerősebb sprintjét, majd egy nagy hajrának köszönhetően meg sem állt a győzelemig. A célbaérkezés után úgy nyilatkozott, sikerült valóra váltania az álmát.

– Kemény verseny volt, gyors körök és sok futás, de imádtam. Azt hittem, hogy Rask meg fog verni, nagyon erős volt, és nagyon gyors a futásoknál. Tartanom kellett vele a lépést, és úgy voltam meglátjuk, mi fog történni. Azt hiszem, több energiám maradt az utolsó kis körre. Két éve készülök erre a versenyre. Nagyon nehéz, 1 óra 40 perc, és végig koncentrálni kell. Úgy gondolom, hogy jó vagyok ebben, az elejétől a végéig képes vagyok összpontosítani – mondta a paksi kajakos.

A másik magyar induló, Csikós Zsóka is jól versenyzett, a spanyol Eva Barrios a végén lehajrázta, egyetlen másodperccel megelőzte őt, így Csikós negyedik lett a hétfőn szerzett bronzérem után.

A férfiaknál is szoros befutó döntötte el az aranyérem sorsát. A dél-afrikai Andy Birkett megelőzte a favorit dán Mads Pedersent. Noé Bálint sajnos nem tudott beleszólni az érmekért folytatott harcba, a 12. helyen végzett. A Honvéd világbajnoka ezt megelőzően rövidkörön ötödik lett.

Borítókép: Nem csak kitartás, folyamatos koncentráció kell a maratoni műfajhoz. Kiszli Vandának ez az egyik erőssége

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.