Husángok, ütlegelés, menekülés, félbeszakadt meccs Gdanskban

Durva szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt a Lechia Gdansk–Akademija Pandev a mérkőzés csütörtök este a labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének 1. fordulójában. Futballhuligánok egyelőre ismeretlen csoporja tört be a hazai szurkolók közé és kezdett törni-zúzni, ütlegelni husángokkal felszerelve. A gdanskiak kétségbeesetten nyomoznak az elkövetők után, a Lechia hosszú évek után ezen a meccsen tért vissza a nemzetközi porondra.

Magyar Nemzet
2022. 07. 08. 8:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat perce tartott csupán a Lechia Gdansk (lengyel )–Akademija Pandev (északmacedón) meccs, s máris félbe kellett szakítani. Borzalmas balhét tört ki a lelátón.

A felvételek tanúsága maszkot viselő, husángokkal, baseballütővel felfegyverkezett fekete ruhás emberek törtek be a hazai szurkolók egyik táborába és kezdték ütlegelni az ott helyet foglalókat. Kitört a pánik. Az emberek a korláton átmászva még a pályára is próbáltak elmenekülni a támadók elől. Az incidens során több játékos is a drukkerek segítségére sietett, a játékvezető pedig érthetően félbeszakított a meccset. Az incidens végén az orvosoknak kellett ellátniuk a sérült szurkolókat. 

A játék 35 perc elteltével indult újra, aligha kárpótolja a hazaiakat, hogy végül magabiztosan, 4-1-re nyertek.

Egyelőre nem lehet biztosat tudni arról, miért robbant ki a balhét. Egyes beszámolók szerint a meccs előtt egy kocsmában kerültek összetűzésbe különböző csoporthoz tartozó szurkolók, ami aztán előbb a stadion előtt, majd a lelátón folytatódott. A rendőrség szóvivője szerint ugyanakkor a hazai ultrák és a biztonsági személyzet tagjai csaptak össze egymással.

A Lechia Gdansk egyelőre semmi konkrétumról nem számolt be. A klub vezetősége péntek hajnalban az alábbi közleményt adta ki:

„A megértésüket kérve ez az egyetlen és hivatalos nyilatkozatunk. Amint többet tudunk, természetesen megosztjuk önökkel a további információkat. Amint láttuk, egy csapat huligán félbeszakította a futballfesztivált minden igazi gdański szurkoló bánatára. Egyértelműen elítéljük ezt a magatartást, ami abszolút elfogadhatatlan. Az egész csapatunk, a klub, sokan dolgoznak hetek óta azon, hogy a szurkolók lássák, amint a csapatunk hosszú évek után visszatér a nemzetközi porondra. Sajnos ahelyett, hogy a Lechia szurkolóival együtt éltük volna meg ezt a találkozót, elfogadhatatlan viselkedésnek lehettünk tanúi. Úgy tudjuk, a hatóságok már intézkedtek, elemzik a felvételeket, az elkövetők közül az elsőket azonosították és őrizetbe vették. A játékvezető az incidens után úgy döntött, folytatja a találkozót. Nem tudjuk, milyen következményekkel jár ez a helyzet a klubra nézve. Borzasztóan sajnáljuk, hogy egy huligáncsoport csaknem 15 ezer embert próbált megsemmisíteni a lelátón ezen a találkozón. A gdański stadionban is tűrhetetlen az ilyen viselkedés.”

Áramszünet Tbilisziben, Szánthó góljával nyert a DAC

Tbilisziben sem volt problémamentes a találkozó, a helyi Szaburtalo és az albán Partizani összecsapásán az első félidő végén elment a világítás a stadionban, így rövid időre félbeszakadt a mérkőzés, amely negyedórás szünetet követően folytatódott. Végül a Partizani nyert 1-0-ra.

Szánthó Regő gólt szerzett a DAC-ban, amely 2-1-re nyert az északír Cliftonville FC ellen. Az FTC-től Dunaszerdahelyen kölcsönben szereplő játékos a 25. percben lőtt a jobb alsóba.

– Kemény meccs van mögöttünk, nagyon nehéz volt feltörni az ellenfél védelmét. Visszaálltak védekezni, csíptek, rúgtak. Próbálkoztunk átlövésekkel, betörésekkel, gyors, kombinatív játékkal – nyilatkozta a találkozó után Szánthó Regő a Nemzeti Sportnak, aki élvezi a DAC új edzőjének, Adrián Gulának a bizalmát. – Nagyon örülök, hogy góllal kezdtem az idényt. A találatot édesanyámnak ajánlom. Jó, hogy hisz bennem a mester, próbálok élni a bizalmával. Gólt szereztem, volt pár jó átadásom, de tudok ennél még jobban is játszani.

A magyar csapatok (Puskás Akadémia, Kisvárda, Fehérvár) csak az Ekl-selejtezőjének 2. fordulójában kapcsolódnak be a küzdelembe.

Fotó: Balhé a lelátón (Fotó: Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.