Kockaköves káosz és 35 éves szakaszgyőztes a Touron + videó

A 35 éves ausztrál Simon Clarke nyerte a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny kockakövekkel tarkított ötödik szakaszát, az eseménydús etapon pedig a belga Wout van Aert megtartotta az első helyét összetettben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 06. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki ránézett a Tour de France mai ötödik szakaszának a szintrajzára, és csak a magasságra koncentrált, akár azt is mondhatta volna, hogy ez smafu, a Lille és Arenberg közötti 157 kilométeres etap asztallap simaságú, nemhogy hegyre, még nagyobb dombra se kell felmászni. Ez így is volt, de helyette tizenegy kockaköves szakasz jelentett kihívást (együttesen 19,4 kilométeren), ezek kirázzák az ember lelkét, és jó eséllyel szétrázzák a mezőnyt.

A kalkulálható bukásokról és technikai problémákról pedig még nem is beszéltünk, és ezekből is lett jó néhány. Mi több, az összetettben vezető, így az ikonikus sárga trikóban tekerő belga Wout van Aert (Jumbo–Visma) már a rázóköves rész előtt elesett, amikor pedig felzárkózott, kis híján a DSM csapat befékező autójával koccant.

 A Jumbo–Vismát több balszerencse is érte, mert később két másik menője is megjárta, a dán defektet kapott, háromszor is kerékpárt kellett cserélnie, utána pedig a szlovén Primoz Roglic elesett. Mégpedig azért, mert az út széléről egy biztosító szalmabála valahogy az útra került.

Az összetett egyik esélyesének számító Roglic tíz kilométerrel a vége előtt az ötödik csoportban próbált kapaszkodni, Van Aert pedig a negyedikben, ez is mutatja, milyen kaotikus lett a nap. A szakaszt végül a nap eleji szökevények csoportjából Simon Clarke (Israel–Premiet Tech) nyerte meg,  A télen még csapat nélküli 35 esztendős ausztrál kerékpáros a végsőkig kivárva a legjobb pillanatban indította meg hajráját, majd a fáradtságtól kimerülten, zokogva rogyott a földre.  

Wout van Aert végül megtarthatta a sárga trikót, pedig a nap során sokáig nem úgy nézett ki, hogy ő marad az összetett élén. Az előző két Tour de France-t megnyert szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) mindössze 13 másodperces előnyt harcolt ki a főmezőny előtt, pedig volt olyan, amikor egy perccel tekert előtte. A nap vesztese a honfitársától több mint két perccel elmaradó Roglic lett. 

Tour de France, 5. szakasz, Lille–Arenberg, 157 km:
1. Simon Clarke (ausztrál, Israel–Premier Tech) 3:13:35 óra
2. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché–Wanty) azonos idővel
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, TotalEnergies) 2 másodperc hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education–EasyPost) 4 mp h.

7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 51 mp h.

16. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 1:04 perc hátrány

61. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2:59 p. h.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 16:17:22 óra
2. Powless 13 másodperc hátrány
3. Boasson Hagen 14 mp h.

Csütörtökön a francia körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer vár a mezőnyre. A 109. Tour de France-on a kerékpárosok 3328 kilométert tesznek meg, amíg július 24-én célba érnek Párizsban a Champs-Élysées-n.

A női Giro d’Italia mai hatodik, 114 kilométeres szakaszán (SD Worx) tegnapi bukása ellenére rajthoz állt, dolgozott csapattársaiért, és közel másfél perc lemaradással a 60. helyen végzett. Az összetettben a 33. helyen áll. A szakaszt a holland Marianne Vos (Jumbo–Visma) nyerte, az összetettben továbbra is honfitársa, Annemiek van Vleuten (Movistar) vezet.

Borítókép: A kockaköves utakon, a porban szenvedtek a bringások (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.