Lábai előtt a világ: a debreceni sellőlány a világjátékok nagy sztárja

Magyarország hétfőn még hat arannyal, négy ezüsttel és négy bronzzal állt az egyesült államokbeli Birminghamben zajló világjátékok éremtáblájának ötödik helyén, és kedd reggelre is maradtunk itt. De micsoda különbség, már nyolc aranyunk, öt ezüstünk és öt bronzunk van a nem olimpiai sportágak seregszemléjén.

Magyar Nemzet
2022. 07. 12. 10:20
null
Fotó: Jozsef Freschli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjátékok negyedik versenynapján vízi- és életmentésben, valamint kajak-kenuban született magyar arany, s ezekben a sportágakban jött össze az ezüstünk és a bronzunk is. A maratoni kajakosoknál Kiszli Vanda megnyerte a rövidtávot, Csikós Zsóka pedig bronzérmes lett. A férfiaknál Noé Bálint az ötödik helyen zárt.

– Hihetetlen ez az egész, felfoghatatlan, hogy győzni tudtam! Korábban az esélylatolgatások során mindig úgy fogalmaztam, hogy végzem a dolgom és mindent beleadok majd a játékokon. Persze, titkon mindig az volt az álmom, hogy a leggyorsabb leszek a 3,4 kilométeres távon, és sikerült! – lelkendezett Kiszli Vanda.

Az uszodában a sikersportágunknak számító vízi- és életmentésben versenyzőink már eddig is begyűjtöttek két aranyat, most pedig egy-egy aranyat és ezüstöt szereztek. A férfiak 4x50 méteres vegyesváltójában stafétánk mindenkit megelőzve 1:26,53 perces világjátékok-rekorddal győzött, míg női váltónk ezüstérmes lett a németek mögött. A férfiaknál Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás alkotta a magyar váltót, a nőknél Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna és Verrasztó Evelyn.

Fotó: Freschli Jozsef

Senánszky Petra átvehette a nap versenyzőjének járó díjat is. A világklasszis magyar uszonyosúszó Birminghamben egyébként az első olyan sportoló lett, aki két különböző sportágban ugyanazon a világjátékokon aranyérmet szerzett. A Debreceni Búvárklub kiválósága, a „debreceni sellőlány” összesen három aranyérmet nyert, uszonyosúszásban kettőt, vízi- és életmentésben egyet, s mindkét sportágban egy-egy ezüstöt is begyűjtött.

Senánszky Petra a hétfői díjátadót követő nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, megterhelő négy nap van mögötte.

– Az uszonyosúszásra többet készültem, a vízi- és életmentésben pedig tudtam, hogy kiváló társaim lesznek a váltóban, hiszen több olimpiát megjárt úszókról van szó. Nagyon örülök, hogy sikerült minden fronton a lehető legjobbat kihozni magamból – tette hozzá Senánszky Petra, aki a világjátékokról egyenesen a kolumbiai Caliba utazott, ahol 18-án kezdődik az uszonyosúszók világbajnoksága.

Fotó: Freschli Jozsef

Balog Gábor megjegyezte, hogy a világjátékokon két aranyérmet szerzett férfiváltónk gerince régóta együtt van, Szabó Szebasztián pedig új lendületet hozott a csapatba.

– Bízom benne, hogy az életmentés egy picit jobban előtérbe kerül. A világjátékok nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a magyar vízi- és életmentés letegye a névjegyét – mondta az immár kétszeres világjátékok-győztes Balog Gábor.

Jakabos Zsuzsanna is sikeres világjátékokat zárt Birminghamben.

– Örülök, hogy itt lehettem. Egy arannyal és egy ezüsttel zártam, s nagyon jó csapat jött össze. Annak külön örülök, hogy az eredményeinkkel talán egy picit jobban ráirányítottuk a figyelmet erre a sportágra – fogalmazott Európa-bajnok úszónőnk.

Fotó: Freschli Jozsef

A 4x25 méteres manikin babamentő váltóban a nők hatodikként, a férfiak hetedikként végeztek. A görkorcsolyásoknál Gardi Dominika a 15 ezer méteres eliminációs versenyen a 11. helyen végzett úgy, hogy elesett, miután az előtte bukó olasz görkorcsolyázót nem tudta kikerülni. A vasárnap befejeződött drónverseny végleges és hivatalos eredményét hétfőn adták ki, amely szerint Rontó Roland a 13. fejezte be a viadalt.

A világjátékok éremtábláját a németek vezetik (15 arany, 2 ezüst, 8 bronz), Magyarország ( 8 arany, 5 ezüst, 5 bronz) az ötödik helyen áll. Eddig 48 ország szerzett érmet.

Borítókép: Senánszky Petra három aranyat és két ezüstöt szerzett Birminghamben (Forrás: Facebook/Nemzeti Versenysport Szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.