Döbbenetes világcsúcs 200 pillangón, Milákot másolta a japán

Óriási világcsúcsot úszott a japán rövid pályás bajnokságon Honda Tomoru, aki másfél másodperccel megjavította a rekordot. Milák Kristóf 2019-es csúcsdöntéséhez hasonló taktikát választott a húszéves japán, aki feltehetően nagymedencében szeretne közelebb kerülni a magyar klasszishoz.

Magyar Nemzet
2022. 10. 24. 10:16
MILÁK Kristóf
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián találkozhattak először Honda Tomoru nevével, aki akkor ezüstérmes lett mögött 200 pillangón. Mi persze a gatyamalőr után is olimpiai bajnokká váló zseninkre fókuszáltunk, de Honda csillaga akkor ragyogott fel a felnőttmezőnyben.

A tehetséges japán úszó 2019-ben Budapesten érte el az első jelentős nemzetközi eredményét, amikor a Duna Arénában rendezett junior-világbajnokságon második lett 200 pillangón. Aztán a világjárvány elsöpörte a viadalokat, így a tokiói játékok előtt a legtöbben egy másik japánnal, a 2019-es vb-n világrekorddal nyerő Milák mögött ezüstérmes Szeto Daijával számoltak dobogóesélyesként.

Szeto azonban még a döntőbe sem jutott be , Honda ugyanakkor berobbant: két és fél másodperccel elmaradt a győztes Miláktól, de ő állt a legyőzöttek élén, többek közt a szám korábbi olimpiai bajnoka, Chad le Clos és egykori magyar menője, előtt.

Honda idén is ott volt a dobogón a budapesti világbajnokságon, amelyen Milák tovább javította a világcsúcsát, mögötte a feltörekvő francia Léon Marchand lett a második, a japán meg a harmadik. Honda csupán egy tizedet gyorsult az egy évvel korábbi, tokiói döntős eredményéhez képest, most rövid pályán ugyanakkor feltűnő eredményt villantott.

A húszéves Honda közel másfél másodpercet faragott honfitársa, Szeto 1:48,24 perces rekordjából, amelyet még a 2018-as rövid pályás világbajnokságon állított fel. Így az új 200 pillangós világcsúcs 25 méteres medencében: 1:46,85.

Ami igazán figyelemre méltó, hogy a Swimswam szakportál elemzése szerint Honda hasonló taktikával döntötte meg a szám rövid pályás rekordját, mint Milák 2019-ben Michael Phelps akkor már tízéves csúcsát a nagymedencében.

Mint az a számokból kiderül, Honda a táv második felében, nagy hajrával döntötte meg Szeto csúcsát, épp mint Milák Phelpsét. Honda most 51,39-cel kezdett az első 100 méteren, Szeto ideje 51,29 volt. Milákék esetében pedig száz méter után századra pontosan ugyanannyi, 52,88 volt az állás Phelpsszel féltávnál – tehát valóban mindkét alkalommal a hajrá döntött az új rekordról.

A szakportál fejtegetése szerint Honda épp Milák miatt kezdhette fejleszteni a saját hajráját, és talán a nagymedencében is közelebb kerülhetett hozzá. Bár azt sietve hozzáteszik, hogy ötvenes medencében még így is hatalmas előnye lehet Miláknak a világgal szemben, aki a valaha volt öt legjobb idővel rendelkezik a számban.

Borítókép: Milák Kristóf (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.