időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Meghátráltak az angolok, nem lesz szivárványos karszalag

Magyar Nemzet
2022.11.21. 11:22 2022.11.21. 12:09
Meghátráltak az angolok, nem lesz szivárványos karszalag

Néhány órával az Anglia–Irán találkozó előtt az Angol Labdarúgó-szövetség úgy döntött, a válogatott csapatkapitánya, Harry Kane mégsem visel szivárványos karszalagot, mert a FIFA utasítása szerint a játékvezetők ezt sárga lappal büntetnék. Hasonlóképpen döntött Wales.

Kilenc válogatott készült úgy a világbajnokságra, hogy a csapatkapitány szivárványos „One love” feliratú karszalagot visel majd.

Miként hétfőn kiderült, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség már szeptemberben levélben tájékoztatta a részvevőket, hogy büntetéssel szankcionálja ezt a módit, aki így tesz, az a pénzbüntetésen felül sárga lapot kap majd. Az angolok ennek dacára még vasárnapi sajtótájékoztatójukon is azt hangsúlyozták, hogy a térdelésen felül kitartanak a szivárványos karszalag mellett.

Néhány órával az Anglia–Wales találkozó előtt az angol szövetség mégis lemondott a demonstrációról. Ugyanígy határozott Wales is.

„Ma megvetést érzünk egy olyan szervezet iránt, amely megmutatta valódi értékeit azzal, hogy a játékosoknak sárga lapot adott, a toleranciának pedig pirosat. Soha többé nem szabad pusztán a pénz és az infrastruktúra alapján kijelölni a világbajnokság helyszínét. Egyetlen olyan országnak sem szabadna megkapnia a rendezés megtisztelő feladatát, amely nem fogadja el az LMBTQ jogait, a nők jogait, a munkavállalók jogait vagy bármely más egyetemes emberi jogot. Megdöbbentő, hogy az angol válogatott világbajnoki bemutatkozásának reggelén a FIFA cenzúrázza a játékosokat és a kilenc nemzeti labdarúgó-szövetséget, akik pozitív üzenetet szeretnének megosztani” – olvasható az Angol Labdarúgó-szövetség közleményében.

Könnyen lehet, hogy az angol döntés precedens értékű, s valamennyi csapat eláll a szivárványos viselettől. Anglia és Wales után a szintén hétfőn, Szenegália ellen bemutatkozó Hollandia is lemondott a szivárványos kampányról.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Harry Kane pedig eltökélten készült (Forrás: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.