A tovább bujkáló Dressel számában Szabó Szebasztián vb-negyedik

A korábban megszerzett világbajnoki bronzérme után Szabó Szebasztián szombaton negyedik lett a másik esélyes számában a Melbourne-ben rendezett rövid pályás úszó vb-n. A zentai származású sportoló harcban volt a dobogóért 50 gyorson is, amelynek a világcsúcstartója, a Budapestről nyáron váratlanul lelépő Caeleb Dressel továbbra sem versenyez. Jakabos Zsuzsanna is döntőt úszott Ausztráliában.

2022. 12. 17. 11:56
SZABÓ Szebasztián
Rövidpályás úszó ob Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Szebasztián 50 pillangón bronzérmet szerzett a melbourne-i vb-n, lapunknak pedig azt nyilatkozta, hogy az 50 gyors a másik száma, melyben dobogós eredményben bízhat. Ennek megfelelően magabiztosan jutott be a szám szombati döntőjébe a harmadik helyen.

Szabó jól rajtolt, a 0,59 másodperces reakcióideje a második legjobb volt a mezőnyben, harcban is volt a dobogóért, de végül a negyedik helyen csapott be a célba 20,84-es idővel, így elmaradt a tavalyi Eb-n úszott egyéni legjobbjától, ami Melbourne-ben bronzot ért volna, ugyanis a harmadik helyezett Dylan Carter századra pontosan ugyanannyit úszott (20,72).

A győzelmet Jordan Crooks (20,46) szerezte meg Benjamin Proud (20,49) előtt. 

A csúcstartó Dressel tovább bujkál

Nem forgott veszélyben tehát az 50 gyors világcsúcsa, amelyet az amerikai sztár, (20,16) tart, aki legutóbb a nyári budapesti nagymedencés vb-n úszott, igaz, ott nem fejezte be a programját, hanem az esemény kellős közepén hazautazott mentális problémákra hivatkozva. Sokáig nagy volt a csend körülötte, amelyet szeptemberben tört meg. Mint megírtuk, Dressel elárulta, hogy a versenyszerű úszás helyett traktort vett, túrázott az Appalache-hegységben, nászúton járt Izlandon, egyúttal megígérte, hogy visszatér. Erre egyelőre nem került sor – Melbourne-ben sem.

Jakabos is döntőt úszott

teljesítette a célját Melbourne-ben. A győriek 33 éves úszója úgy utazott ki a rövid pályás vb-re, hogy a négy száma közül legalább egyben szeretett volna a döntőbe jutni. Ez 200 vegyesen és 200 pillangón nem sikerült neki, de harmadjára megcsinálta: magyar idő szerint szombat hajnalban a negyedik legjobb idővel került be a 400 vegyes fináléjába.

Jakabos ebben a számban – nagymedencében – a római Eb-n ezüstérmes volt a nyáron, és Melbourne-ben is kitett magáért. A szombat délelőtti fináléban az első három úszásnemet követően még az utolsó helyen tempózott, de gyorson nagyot úszott, és végül nem sokkal a dobogósok után csapott a célba az ötödik helyen, 4:32,10-es idővel. Az aranyat az amerikai Hali Flickinger szerezte meg 4:26,51 perccel, amivel pályafutása első egyéni világbajnoki címére tett szert.

Hogyan tovább?

A rövid pályás vb vasárnap ér véget Melbourne-ben. Jakabos 200 gyorson áll rajthoz utoljára, Szabó viszont már nem úszik, mert utolsó száma, a 100 pillangó előfutamából visszalépett szombaton.

Borítókép: Szabó Szebasztián (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.