Lengyelország csak ráijeszteni tudott a végül simán nyerő franciákra

Három gólt helyezett el a vb-címvédő francia válogatott a katari torna eddigi legjobb kapusa, Wojciech Szczesnyi kapujában. Olivier Giroud megdöntötte Thierry Henry gólrekordját, Kylian Mbappé kétszer is betalált, Franciaország 3-1-es győzelme megérdemelt a nyolcaddöntőben.

Magyar Nemzet
2022. 12. 04. 17:59
GIROUD, Olivier; MBAPPÉ, Kylian
Doha, 2022. december 4. A francia Olivier Giroud és csapattársa, Kylian Mbappe ünnepel, miután Giroud megszerezte csapatuk elsõ gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/AP/Ebrahim Noroozi Fotó: Ebrahim Noroozi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt bizonygatta a meccs előtt Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya, hogy nem szeretne úgy járni a katari foci vb-n, mint tavaly az Európa-bajnokságon. Emlékezhetünk, akkor a nyolcaddöntőben a franciák óriási meglepetésre 3-3-as döntetlen után tizenegyespárbajban kiestek Svájc ellen. Volt olyan szakasza a mostani találkozónak, amiből úgy tűnt, hogy Lengyelország lehet az új Svájc.

Az első félidőben ugyan a franciáknak is akadtak lehetőségei, de igazán nagy helyzetek a lengyelek előtt adódtak, főleg a 38. percben, amikor a Napoli támadója, Piotr Zielinski könnyedén megszerezhette volna a vezetést, ám először Hugo Lloris kapus védett, majd az egy támadáson belül érkező két lengyel ismétlésnél a védők blokkoltak, másodjára a gólvonalon.

MBAPPÉ, Kylian
Mbappé tarthatatlan volt Fotó: Friedemann Vogel

Megúszták a franciák, és a félidő hajrájában a jól játszó lengyek védelmét sikerült egyszer feltörniük. Ehhez szép passza kellett, amivel kiugratta Olivier Giroud-t a védők között, az AC Milan csatára pedig nem hibázott, kilőtte a bal alsót a 44. percben.

Ezzel Giroud lett a francia válogatott új gólrekordere az 51-ig jutó Thierry Henry-t megelőzve. Ki hitte volna, hogy a képességei miatt sokszor gúnyolt csatár, aki 2010-ben egy Győr elleni Európa-liga meccsen szerezte az első nemzetközi gólját, egy napon megelőzheti a francia futball korszakos egyéniségeit?

Hogy Giroud sem kétballábas éppen, azt az 52 válogatott gólja mellett egy Puskás-díj is bizonyítja, meg a lengyelek elleni meccsen is megmutatta egy látványos mozdulattal: az 58. percben ollózva talált a lengyel kapuba, de már sípszó után tette, így ez a gól nem volt érvényes.

Ami késett, nem múlt, a 74. percben csak megszületett a második francia gól, amikor egy kontra végén Mbappénak helyet és időt hagytak a lengyel védők, hogy még állíthasson is a labdán a tizenhatoson belül, s ezután a PSG klasszisa a rövid felsőbe bombázott. A Mbappé-show ezzel nem ért véget, a 91. percben a büntetőterület sarkáról tekert újabb szép gólt.

A meccs eldőlt, de a lengyelek küzdöttek a becsületgólért, és a 96. percben Upamecano kezezése után VAR-segítséggel tizenegyeshez jutottak. Lewandowski, miként Mexikó ellen a csoportban, most is kihagyta, de a játékvezető megismételtette a büntetőt, és a Barcelona csatára ezúttal már nem hibázott.

A lengyelek az első félidőben ráijesztettek a franciákra egy-két nagy helyzettel, de a másodikban nem tudtak megújulni, a világbajnok pedig bedarálta őket. Didier Deschamps csapata ott van a negyeddöntőben, és ellenfélre vár, amelynek kilétére az esti Anglia–Szenegál mérkőzésen derül fény.

Labdarúgó-vb, nyolcaddöntő: 
Franciaország–Lengyelország 3-1 (1-0), gólszerzők: Giroud (44.), Mbappé (74., 90+1.), illetve Lewandowski (90+9. – tizenegyesből)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Kylian Mbappé és ünnepli a franciák gólját (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.