Nagy verekedésre készül az Exatlon női bajnoka, kiütné az ellenfelét + videó

A nagy sikerű Exatlon Hungary második évadának női bajnoka, Busa Gabriella 2019-ben, harmadik vb-aranyát követően visszavonult az amatőr kick-box karriertől, arról azonban nem tett le, hogy a profik között is bizonyítson. S ezt most vasárnap megteheti, Busa Gabriella a budapesti Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban a lengyel Marta Pyra ellen száll harcba a WAKO Pro profi világbajnoki címéért az 55 kilogrammos súlycsoportban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 10:26
Busa Gabriella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as évvel profi kick-box rendezvénysorozat indul be Magyarországon, amelynek első eseményére január 15-én, vasárnap kerül sor. Az újdonsült kezdeményezésről kedden állapodott meg a 2028-as olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO Pro) és a Magyar Kick-box Szakszövetség. A nyitó rendezvény fő mérkőzésén az amatőrként háromszoros világbajnok – és sokak által az Exatlon Hungary extrémsport realityjéből is ismert Busa Gabriella ezúttal a profi világbajnoki cím reményében lép ringbe.

Busa Gabriella, az Exatlon bajnoka
Busa Gabriella profi vb-címmeccs előtt áll

A NOB által is elismert kick-box világszövetség, a WAKO legfontosabb célja, hogy a sportág ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Erre eséllyel is pályázik, hiszen a kick-box egyike annak a kilenc sportágnak, amelyek közül néhány a szervezők jóvoltából felkerülhet a programra. A WAKO vezetése – amelynek a magyar Király István az egyik alelnöke – ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a sportágnak profi ága is legyen, amelyet a WAKO Pro koordinál.

Ennek lesz a része az az új profi kick-box rendezvénysorozat, amely 2023-ban rajtol el Magyarországon – jelentette be a WAKO Pro képviseletében Király István, valamint a hazai szövetség elnöke, Galambos Péter. A magyarországi sorozatot szervező Royal Promotion az idén négy-öt eseménnyel kalkulál, de terveznek külföldi, illetve a kick-box mellett profiboxgálákat is tető alá hozni.

Busa Gabriella a profik között is bizonyíthat

A nyitó rendezvény mindjárt különleges csemegét ígér: az amatőr pályafutásnak háromszoros világbajnokként búcsút intett Busa Gabriella a profik között is csúcsra érhet. Az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka 2019-ben, harmadik vb-aranyát követően vonult vissza az amatőr kick-box-karriertől, arról azonban nem tett le, hogy a profik között is bizonyítson.

S most erre itt a lehetőség. címmérkőzés pikantériája, hogy a full-contact szabályrendszer 55 kilogrammos súlycsoportjának világbajnoki címéért zajlik majd. Vagyis éppen azért a bajnoki övért, amelyet 2018-ban a szintén magyar Rákóczi Renáta szerzett meg, egy évvel később pedig sikerrel megvédett. A trón azonban mostanra megüresedett, hiszen az Exatlonban korábban szintén szerepelt bajnok időközben visszavonult. Ám nem csak tétlen szemlélője lesz az utódjáról döntő csatának, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalatával Gabi felkészülését segítette. A  tizenkétszer kétpercesre tervezett ütközetben a lengyel Marta Pyra lesz Busa Gabriella ellenfele.

 

– Sikeres szlovákiai edzőtáboron vagyok túl, úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült a formaidőzítésem. Alaposan kielemeztem, feltérképeztem az ellenfelemet, és bízom benne, hogy vasárnap megnyerem a meccset a Madárfészekben. Alapvetően úgy készülök, hogy végigmegy a tizenkét menet, de természetesen nem leszek szomorú, ha előbb véget ér a meccs, mert K.O.-val győzök – mondta Busa Gabriella.

A gálán a fő mérkőzést öt másik profi kick-box-összecsapás előzi meg, amelyeken a sportág hazai elitjéből többek között ringbe lép Góman Renátó, valamint a tavaly nyáron a birminghami világjátékokat is megjárt Pálfi Viktória.

A Royal 01 elnevezésű rendezvény hivatalos mérlegelését szombat délután tartják a Westendben. A gála maga pedig vasárnap 17 órakor kezdődik Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban.

Az Exatlon Hungary második évadában, 2020-ban Busa Gabriella párbajban győzte le Szabó Dorottyát, így jutott be a döntőbe, ahol Pap Dorcival kellett megmérkőznie. Végül Busa Gabriella bírta jobban szuflával és a stresszt, megnyerte az Exatlon fődíját, 15 millió forintot és a trófeát. Nagy rajongótábora alakult ki, az Instagramon 105 ezer követője van. Busa Gabriella 2022-ben bekerült az Exatlon Hungary All Star kezdőcsapatába.

Borítókép: Busa Gabriella nagy sztárja lett az Exatlon Hungarynek (Forrás: Exatlon Hungary)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.