Tragikusan elhunyt alapítójára is emlékezett a McLaren a csapatbemutatóján

A mai napra két Formula–1-es istálló, a McLaren és az Aston Martin is csapatbemutatót hirdetett meg a szezon előtt. A McLaren lépett előbb a színre.

Magyar Nemzet
2023. 02. 13. 19:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A McLaren patinás istálló, 1963-ban alapította az új-zélandi Bruce McLaren, praktikusan a saját maga versenyeztetésére. A McLaren 1966-ban debütált az F1-ben. Bruce McLaren az 1958-ban indult Formula–1-es karrierje során addig három futamgyőzelmet jegyzett a Cooper csapattal, de 1960-ban a második, 1962-ben a harmadik helyen zárta a vb-pontversenyt. Amikor 1959-ben megnyerte a szezonzáró sebringi Amerikai Nagydíjat, 22 évesen és 104 naposan a Formula–1 addigi történetének legfiatalabb futamgyőztese lett. S ez a rekord 44 évig, a 2003-as Magyar Nagydíjig élt, amikor a Hungaroringen Fernando Alonso nyert 22 évesen és 26 naposan. A rekord ma már Max Verstappené (2016-os Spanyol Nagydíj, 18 évesen és 228 naposan, Red Bull), de Bruce McLaren nevét még mindig a hatodik helyen találjuk a legfiatalabb futamgyőztesek között.

A saját autójával 1966 és 1970 között versenyzett, futamot már csak egyet nyert, de 1969-ben újra harmadik lett a világbajnokságon. S 1970-ben tragikus körülmények közepette veszítette életét, mindössze 32 évesen, amikor egy McLaren-prototípust tesztelt...

A wokingi központban ma délután tartott csapatbemutatón megemlékeztek Bruce McLarenről, az idén 60 éves McLaren-istálló pedig a kezdeteket idézi azzal, hogy a 2023-as F1-es autója az MCL60-as kódnevet kapta. Ez a tavalyihoz hasonló festésű, de a papaja alapszín mellett hangsúlyosabb lett a fekete, s immár új támogatók logói tűntek fel rajta.

Ami a csapat pilótáit illeti, a brit Lando Norris maradt, az ausztrál Daniel Ricciardo helyére azonban honfitársa, az F2-es és F3-as bajnok Oscar Piastri érkezett, aki idén 21 évesen debütál a Formula–1-ben.

A csapatfőnöki poszton az Alfa Romeóhoz távozott német Andreas Seidlt az olasz Andrea Stella váltotta. Stella elmondta, hogy a konstruktőrök között szeretnének az első négy között végezni. Tavaly Red Bull, Ferrari, Mercedes, Alpine, McLaren volt az első őt sorrendje, vagyis a wokingiak előzni akarnak.

Borítókép: Íme, a legújabb McLaren! (Forrás: Twitter/McLaren)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.