A Chelsea edzőjének a sorsa is a tét a Dortmund ellen a BL-ben

Kedden este a nyolcaddöntők visszavágóival folytatódik a Bajnokok Ligája. A keddre kiírt két mérkőzés közül az egyik formalitásnak tűnik, a belga Club Brugge kétgólos hátránnyal utazik a Benficához. A másik meccsen a Chelsea 0-1-ről próbál meg fordítani a Dortmund ellen a Stamford Bridge-en, a sikeren a menedzser Graham Potter sorsa is múlhat.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 4:45
Chelsea FC v Fulham FC - Premier League
1462560946 Fotó: Robin Jones
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grahem Potter nincs könnyű helyzetben. Fél éve nevezték ki a Chelsea vezetőedzőjének, és erős túlzás lenne azt állítani, hogy az irányításával szárnyalna a csapat dacára annak, hogy a londoni klub a téli átigazolási időszakban egymaga többet költött igazolásokra, mint a másik négy európai topliga összes klubja együttvéve. A londoni együttes a Premier League-ben a tizedik helyen szerénykedik, nyolc ponttal leszakadva az Európa-ligát érő helytől, így a nyáron csak akkor lehet esélye az igazi pénzt jelentő Bajnokok Ligájában indulni, ha megnyeri a sorozatot.

Ehhez a Dortmundon kellene először továbbjutnia, ami ha azt vesszük, hogy az első meccsen idegenben csak 1-0-ra kapott ki, nem tűnik lehetetlen küldetésnek. Graham Potter számára ráadásul ez a párharc vízválasztó lehet, a sajtóhírek szerint egész pontosan az állása múlik rajta, a türelem addig tart iránta, ameddig a csapata áll a BL-ben. Ugyanakkor a kép nem túl biztató a ma esti visszavágó előtt, még úgy sem, hogy ha minden sorozatot figyelembe veszünk, a Chelsea hat nyeretlen tétmérkőzés után szombaton végre nyerni tudott, ugyanis ezt lehangoló játékkal tette. A Kékek kiegyenlített összecsapást játszottak a Leeds Uniteddel egy olyan riválissal, melyet a papírforma és a keretek erőssége alapján két-három gólos különbséggel kellene verniük, ehelyett 1-0 lett a vége.

Fotó: AFP

Tény, hogy csaknem egy komplett csapatot ki lehetne állítani a sérültekből, ám a keret így is roppant erős az értéke alapján, ezért érthető a vezetők elégedetlensége. Graham Potter a Leeds legyőzése után elárulta, a sérülése után visszatért Raheem Sterlingben látja a feltámadás és a Dortmund kiejtésének a zálogát.

– Még nem érte el a csúcsformáját, de szombaton is látszott, minőséget hozott a játékunkba – mondta a menedzser. – Napról napra erősödik, most azért cseréltem le, hogy kedden este tökéletes állapotban legyen. Tapasztalt és sokszor bizonyított már a Bajnokok Ligájában, és már alig várjuk, hogy kedden a pályán legyen. Remélem, élvezni fogja a futballt, és hozzájárul ahhoz, hogy nyerjünk és továbbjussunk.

Kétségtelen, nem kezdő a sorozatban: 26 gólt szerzett és 22 asszisztot adott a pályafutása során lejátszott 79 Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Kérdés, hogy a formája elég lesz-e a sikerhez, és mit nyújtanak a jó ideje harmatosan teljesítő társak. A Dortmund ugyanis roppant veszélyes ellenfél idegenben is. 

A hívei a klub történetének egyik legszebb időszakát élik meg manapság, a Borussia ugyanis a katari világbajnokság miatt elrendelt téli szünetről csúcsformában tért vissza, január 22-e óta sorozatban tíz tétmeccset nyert meg, a Bundesligában ezzel feljött a második helyre, de csak a rosszabb gólkülönbsége miatt szorul az éllovas Bayern München mögé. 

Érdekesség, hogy a bukmékerek háromesélyben a Chelsea-t tartják a kedd esti meccs favoritjának, a továbbjutást illetően viszont csak másfélszeres pénzt kínálnak a Dortmund sikerére, szemben a londoniak kettő feletti oddsával.

A másik keddi nyolcaddöntős visszavágón óriási meglepetés lenne, ha a legjobb tizenhat között története során először szereplő Club Brugge meg tudná fordítani a párharcot a Benficával szemben. A látványos és egyben eredményes futballt játszó portugálok az első mérkőzésen 2-0-ra győztek Belgiumban, így a lisszaboni visszavágó gyakorlatilag formalitásnak tűnik.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, 2. mérkőzések: Chelsea (angol)–Dormund (német) 21.00 (tv.: M4 Sport), az első mérkőzés után: 0-1; Benfica (portugál)–Club Brugge (belga), 21.00 (Sport1), az első mérkőzés után: 2-0. 

Borítókép: Graham Potter nagyon bízik Raheem Sterlingben (Fotó: Robin Jones)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.