Megtámadta egy vírus Eb-címvédőnket, egyelőre nagy a tanácstalanság

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ma sajtónyilvános edzést tartott Dunavarsányban, ahol mindhárom szakág válogatottja az utolsó simításokat végzi az április 17-én, jövő hétfőn kezdődő zágrábi Európa-bajnokság előtt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 17:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23 fősre tervezett Eb-csapatunk többsége ott volt a szőnyegen, a címvédő, vb-3. és olimpiai 5. helyezett Muszukajev Iszmail (65 kg, szabadfogás) és az Eb-3. Vitek Dáriusz (130 kg, kötöttfogás) vírusos betegség miatt hiányzott.  A honosított Muszukajev már hétfőn szerepelne, de az indulása egyelőre bizonytalan, az MBSZ tájékoztatása szerrint Bánkuti Zsolt szabadfogású szakvezető szerint a hét végén várható végső döntés. Többen sérüléssel bajlódnak, a szintén címvédő Fritsch Róbertnek (72 kg, kf) a nyakával, a nemrég U23-as Eb-t nyerő Szél Annának (női 57 kg) a térdével van gondja.

A legélesebb verseny az indulási jogért a kötöttfogású 87 és 97 kilóban zajlott igazi klasszisok között, az U23-as vb- és Eb-győztes Takács István a tavalyi vb-3. Losonczi Dávidot, a két kategóriát felugró, vb- és Eb-3. Lévai Tamás a vb-2., olimpiai 5. Szőke Alexet előzte meg.

– Nagyon örülök, hogy az első vereség után kétszer legyőztem Dávidot, de az Eb-n nem lesz egyszerű a dolgom, az aktuális világbajnok és más klasszis birkózók is neveztek a súlycsoportomban. Csak azzal foglalkozom, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból – mondta Takács István.

Takács István és Lévai Zoltán Fotó: MBSZ/Lévai Zoltán

Lévai Tamás így fogalmazott: – Az utolsó válogatóra a tömegem megnőtt, így már nem csak a gyorsaságomat, az erőmet is ki tudtam használni. Nagy vágyam, hogy uralkodó legyek valamelyik súlycsoportban, remélem, kilencvenhét kilóban sikerülhet, ám ehhez még rengeteget kell dolgoznom.

Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója az elvárásairól beszélt: – Tavaly minden idők legeredményesebb Eb-szereplését produkáltuk Budapesten a kilenc éremmel. Azt gondolom, most túlzó lenne ez az elvárás, ráadásul a felkészülés végére sérülések és betegségek nehezítik a munkát. Négy-öt érem reális, de remélem, rám cáfolnak a versenyzők és felülírják ezt a tervet.

A magyar Eb-csapat:

kötöttfogás: Torba Erik (60 kg, BHSE), Kecskeméti Krisztián (63 kg, Ceglédi VSE), Pohilec Ádám (67 kg, BHSE), Fritsch Róbert (72 kg, BHSE), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC), Takács István (87 kg, BHSE), Lévai Tamás (97 kg, BHSE), Vitek Dáriusz (130 kg, BHSE).

szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (61 kg, ESMTK), Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC), Antal Dániel (70 kg, UTE), Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabányai SC), Vida Csaba (79 kg, Kecskeméti TE), Püspöki Patrik (86 kg, Bajai BC), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás)

nők: Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE), Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC), Bognár Erika (55 kg, BHSE), Szél Anna (57 kg, Orosházi BSK), Szabó Nikolett (59 kg, FTC-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA)

Borítókép: Muszukajev Iszmail tavaly Európa legjobbja lett súlycsoportjában (Forrás: Facebook/Magyar Birkózók Szövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.