Verstappen megmutatta Péreznek, ki az úr a háznál

A címvédő és világbajnoki éllovas Max Verstappent a rajtrácson elfoglalt kilencedik pozíciója nem akadályozta meg benne, hogy vasárnap megnyerje a Formula–1-es Miami Nagydíjat. Verstappen csapattársa, az élről indult Sergio Pérez a második helyen futott be, a kétszeres vb-győztes Fernando Alonso lett a harmadik.

2023. 05. 07. 23:06
F1 Grand Prix of Miami Sergio Pérez Max Verstappen
MIAMI, FLORIDA - MAY 07: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Second placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing celebrate in parc ferme during the F1 Grand Prix of Miami at Miami International Autodrome on May 07, 2023 in Miami, Florida. Mark Thompson/Getty Images/AFP (Photo by Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc péntek után szombaton is falba állította a Ferrarit. Utóbbi az időmérőn történt, és nemcsak neki – na meg a szerelőgárdájának – fájt, hanem Max Verstappennek (Red Bull) is, akinek a saját, korábbi hibája miatt az utolsó szakaszban még nem volt mért köre Leclerc balesetének, illetve a piros zászlós leintésnek az idején. Leclerc így a hetedik, Verstappen pedig csak a kilencedik helyen végzett, az első hat helyre pedig Sergio Pérez (Red Bull), Fernando Alonso (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Pierre Gasly (Alpine), George Russell (Mercedes) sorakozott fel a rajtrácsra a vasárnapi Miami Nagydíjon.

F1 Grand Prix of Miami Max Verstappen Red Bull
a Miami Nagydíjon Fotó: AFP/Getty Images North America/Jared C. Tilton

Pérez, Alonso és Sainz megőrizte a pozícióját a rajt után, Gasly feljött a negyedik helyre, de Verstappennek nem sikerült előrelépnie. Aztán viszont belelendült, és előbb Valtteri Bottast (Alfa Romeo) ugrotta át, majd Leclerc-t és Magnussent egyszerre vadászta le, így a negyedik körben már a hatodik helyen autózott.

Miközben csapattársa a mezőnyön rágta át magát, Pérez az élen elhúzott az üldözőktől, Sainz azonban Alonso nyakán maradt. Verstappen Russellt és Gaslyt megelőzve a 14. körre a spanyol duó mögé ért, és nyomban el is ment mellettük. Ekkor a második helyen autózó holland 3,5 másodperccel volt az éllovas Pérez mögött. Leclerc-nek nehezebben ment a felzárkózás, és verseny alatt többnyire Magnussennel bíbelődött.

Az élmezőnyből először, a 19. körben Sainz hajtott ki a bokszba, de a spanyol pilóta túlhajtotta a paripáját, és a bokszutcában való gyorshajtásért öt másodperces időbüntetést kapott.

Sainz túl későn fékezett, így átlépte a sebességhatárt:

Pérez a 21. körben esett át a kerékcseréjén, Verstappen mögé, a második helyre jött vissza. Esteban Ocon (Alpine), Sainz, Alonso, (Mercedes), Nico Hülkenberg (Haas), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Russell és Gasly volt a további sorrend, de a felsorolt pilóták többsége ekkor még nem cserélt.

Alonso Sainzt és Ocont megelőzve feljött a két Red Bull mögé, akik felváltva autózták a leggyorsabb köridőket. Verstappen remek tempót időt diktált az élen, agyonhasznált gumikkal is egyre inkább elnyúlt a csapattársától.

A kétszeres világbajnok a 46. körben kapott új abroncsokat, és ugyan Verstappen csak Pérez mögé jött vissza, két körön belül már a mexikói pilóta előtt autózott. Verstappennek ezt követően senki nem állt az útjába, és behúzta pályafutása 38. futamgyőzelmét. A címvédő mellett Pérez és Alonso locsolta még a pezsgőt a dobogón, a további pontszerző helyeken pedig Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc, Gasly, Ocon és Magnussen futottak be.

A következő futam két hét múlva lesz Imolában.

Végeredmény, Miami Nagydíj, Miami (57 kör, 308,326 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:27:38.241 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 5.384 másodperc hátrány
 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 26.305 mp h.
 4. George Russell (brit, Mercedes) 33.229 mp h.
 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 42.511 mp h.
 6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 51.249 mp h.
 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 52.988 mp h.
 8. Pierre Gasly (francia, Alpine) 55.670 mp h.
 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 58.123 mp h.
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:02.945 perc h.
leggyorsabb kör: 1:29.708 perc, Verstappen (56. kör)

A vb-pontversenyek állása 5 futam után (még 18 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 119 pont
 2. Pérez 105
 3. Alonso 75
 4. Hamilton 56
 5. Sainz 44
 6. Russell 40
 7. Leclerc 34
 8. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 27
 9. Lando Norris (brit, McLaren) 10
10. Gasly 8
11. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
12. Ocon 6
13. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 4
14. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 4
15. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 2
16. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 2
17. Magnussen 2
18. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1

csapatok:
 1. Red Bull 224 pont
 2. Aston Martin 102
 3. Mercedes 96
 4. Ferrari 78
 5. McLaren 14
 6. Alpine 14
 7. Haas 8
 8. Alfa Romeo 6
 9. Alpha Tauri 2
10. Williams 1

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Max Verstappen (Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA /Mark Thompson) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.