Előbb öt évet vártak a spanyolok a győzelemre, most csak két napot

A spanyol Ion Izagirre (Cofidis) nyerte meg ma a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 12. szakaszát, az összetettben pedig továbbra is a címvédő dán Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) áll az élen.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 18:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France országúti körverseny mai 12. szakaszán Roanne és Belleville-en-Beaujolais közöt 168,8 kilométert kellett megtenni a mezőnynek, az etap szintrajza pedig öt kategorizált emelkedővel így nézett ki:

 

A rajtnál a mezőny egyik legjobb sprintere, Fabio Jakobsen már nem volt ott, feladta a Tourt. Csapata, a QuickStep–Soudal közölte, hogy a holland kerekesnek még mindig fájdalmai vannak a múlt keddi negyedik szakaszon elszenvedett bukása következtében, emiatt nem folytatja a küzdelmet.

– Most úgy tűnik, nincs esélyem Párizsba érni. Nem tudok regenerálódni, a szervezetem nem éri utol magát a bukás után – mondta a 26 éves sprinter, aki tavaly egy szakaszt nyert a Tour de France-on, a Tour de Hongrie-n pedig idén Keszthelyen, tavaly pedig Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodott.

A mai szakasz jó esélyt kínált a szökevényeknek, és bő hatvan kilométerrel a vége előtt egy tizenöt fős csoport elszakadása ezt erősítette. A társaságból a Col de la Croix Rosier-re a spanyol Ion Izagirre ért fel elsőként, és az utolsó harminc kilométeren senki sem ért a nyomába. A Cofidis 34 éves bringása a 2016-os Touron már nyert egy szakaszt, így hét év után ismételt. 

További érdekesség, hogy amikor kedden a 10. szakaszt Pello Bilbao (Bahrain Victorious) nyerte meg, 2018 és éppen száz szakasz után született újra spanyol etapsiker. A következőre csak két napot kellett várni.

A főmezőny 4:14 perc hátránnyal ért célba, benne a két nagy esélyesssel, így az összetettben továbbra is a dán címvédő (Jumbo–Visma) vezet tizenhét másodperccel megelőzve a kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogacart (UAE Team Emirates).

Tour de France, 12. szakasz, Roanne–Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km:
1. Ion Izagirre (spanyol, Cofidis) 3:51:42 óra
2. Mathieu Burgaudeau (francia, TotalEnergies) 58 másodperc hátrány
3. Matteo Jorgenson (amerikai, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 50:30:23 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 17 másodperc hátrány
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 2:40 perc hátrány

Pénteken a Chatillon-sur-Chalaronne és Grand Colombier közötti 137,8 kilométeres hegyi szakasz teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő hét vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: Ion Izagirre a célban (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.