Nemzet Aranyai, a megunhatatlan történet, jön a folytatás!

Hétfőn kora este megérkezett Fukuokából az aranygép, hazaért a világbajnok magyar férfi-vízilabdaválogatott. A csapat a ferihegyi landolás után a Duna Arénához buszozott az egyszerre hivatalos és spontán fogadtatásra. A játékosokat és a stáb tagjait a családtagok mellett több száz szurkoló köszöntötte kitörő ovációval. Az eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is rész vett. A játékosok a helyszínen egyből sajtótájékoztatón vettek részt, ahol sokadszorra is felelevenítették a felejthetetlen pillanatokat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 22:39
magyar férfivízilabda-válogatott
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti csapat tapsvihar kíséretében érkezett meg az arénába, ahol beszédet mondott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Madaras Norbert, az Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, szövetségi kapitány, Jansik Szilárd csapatkapitány, valamint Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

– Az én szerepem nem lehet más, mint kifejezni a gratulációt. Ez a siker megindítja bennünk a hazaszeretet és a nemzeti öntudat érzését is. Mióta Madaras Norbert a szövetség elnöke, a vízilabda szövetség példaértékűen működik, és Varga Zsolt szövetségi kapitány is egy nagyon hiteles ember, kivételes sportpályafutással. Elvezette az európai csúcsra a Fradit, most pedig a válogatottat a világ tetejére. Ennek a csapatnak minden tagja maradéktalanul betartotta a kapitány utasításait. Az önös érdekeket háttérbe szorították és csak a csapat sikere vezérelte őket. Ez a csapat csak egy dolgot nem tud: feladni. Ki kell emelni a hozzátartozókat is, akik rendre elképesztő áldozatot hoznak, hiszen hosszú időt töltenek a játékosok nélkül. Remélem, hogy ez a siker a női válogatott számára is erőt ad. Bízom benne, hogy egy év múlva mindkét együttesnek szoríthatunk a párizsi olimpián – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Záró gondolataiban pedig megjegyezte, ennek a csapatnak a története már egy epizódja lehet a Nemzet Aranyai című film második részének.

– Büszke vagyok a csapatra, a stábunkra és az egész magyar vízilabdára, mert amit az elmúlt egy évben csináltunk, az tényleg megismételhetetlen és felülmúlhatatlan.

 

Jelenleg az egyértelműen egyedülálló, hogy mindenhol mi vagyunk a legjobbak: U16-ban, U18-ban, U20-ban és felnőttben is mi vagyunk a világbajnokok – mondta Madaras Norbert, majd megköszönte az edzőknek, a játékosoknak, és a stábtagoknak is munkát.

 

– Sok olyan dolog van, amin dolgoznunk kell tovább, és ezen az első pillanattól fogva el is kezdtünk óriási lendülettel dolgozni. Vannak emberi kapcsolatok, amelyek nagyon meghatározzák azt, hogy a csapat hogyan működik a nehéz helyzetekben. A döntő pillanat mindenképpen a spanyolok 7-4-es vezetése volt, de talpon maradtunk és óriási lendülettel mentünk előre, és a végére odaérkeztünk, hogy meg tudtuk fordítani a mérkőzést – elevenítette fel Varga Zsolt az elődöntő és egyúttal a vb egyik legnehezebb momentumát. A szövetségi kapitány ezután köszönetet mondott a támogatásért:

– Japánból is nagyszerűen érzékelhető volt, hogy rengetegen megköszönték az élményt. De mi köszönjük nektek, hogy vagytok! Hajrá magyarok!

 

– Lehet, hogy nálunk vannak a legjobb játékosok, de háttérbe tudtuk szorítani az egyéni érdekeket, és nem jöttek elő azok az egyénieskedések, amik talán a korábbi világversenyeken megvoltak – jegyezte meg Jansik Szilárd, majd hozzátette: – Köszönöm a társaimnak, hogy elfogadtak csapatkapitánynak, mert nálam jóval nagyobb bajnokok is visszatértek a csapatba.

 

Jansik elmondása szerint a válogatott már az utolsó sípszót követően elhatározta, hogy nem állnak meg, küzdenek tovább, mivel Párizsban is fel szeretnének állni a dobogó tetejére az Eiffel-torony előtt, ezzel megvalósítva gyermekkori álmukat.

 

– A vízilabda gyakorlatilag minden magyar embernek a kedvence és a szíve közepén van – mondta Fábián László Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd köszöntőjét így zárta:  – Remélem, ez a zászlóshajó az olimpián is húzza majd a magyar csapatot.

A magyar férfi-vízilabdaválogatott negyedszerre nyert világbajnokságot, először ötven (1973), másodszor húsz (2003), harmadszor pedig tíz évvel (2013) ezelőtt. Minden kerek tehát mostanság a pólóséletben. A csapat a győzelem mellett kvalifikációt szerzett a párizsi olimpiára, így a következő hetekben jöhet a jól megérdemelt pihenés. Női csapatunk tagjai kevésbé boldogok, csupán a hatodik helyen végeztek a ­vb-n, így nekik februárban, a dohai világbajnokságon kell kiharcolniuk a párizsi részvételt. 

Borítókép: Jár a vastaps (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.