Tizenhat éves csatár volt a Barcelona hőse egy őrült mérkőzésen

A spanyol élvonal 3. fordulójában a Barcelona a Villarreal vendége volt. A katalánok negyedóra elteltével 2-0-ra vezettek, a házigazdák azonban fordítottak a második félidő elején. A végén mégis a Barcelona örülhetett, 4-3-ra győzött, az első és az utolsó találatában főszerepet játszott egy tizenhat éves kamasz, Lamine Yamal, aki bevallotta, még félti őt a kihívástól az édesanyja.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 8:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új csodagyerek a Barcelonában: Lamine Yamal mindössze tizenhat évesen lett egy őrült meccs hőse! A Villarreal elleni bajnoki volt a negyedik meccse vasárnap este a katalánok felnőtt csapatában, és a játékán egyáltalán nem látszott meg a zsenge kora. Úgy tűnt, a katalánok simán bezsebelik idegenben a három pontot, hiszen negyedóra elteltével már 2-0-ra vezettek. Az első gól előtt Lamine Yamal beadását fejelte a hálóba a labdát, az ifjú titán ezzel a La Liga 21. századi történetének legfiatalabb gólpasszadója lett. Nem sokkal később szép összjáték után Frenkie de Jong közelről belőtte a másodikat, de a Barcelona hívei korán dőltek hátra, a Villarreal még az első félidőben kiegyenlített Juan Foyth és Alexander Sörloth góljaival.

Barcelonai öröm Fotó: AFP

Utóbbi találatot hosszasan vizsgálták a VAR alapján, hosszas vonalazás és kisebb értekezlet után végül megítélték a gólt, a videószobában ülő Pizarro Gómez jelezte Hernández Hernández játékvezetőnek, hogy megítélheti a találatot. A később képernyőkön is megmutatott felvételek alapján már sokan elkezdtek kételkedni, hogy vajon jó helyről húzták-e be a vonalakat, hiszen a képek tanúsága szerint nem Sorloth térde volt a legelőrébb az esetleges leshelyzetnél, ahonnan vizsgálták az esetet. A félidőben látható felvételeken kimutatták, hogy a támadó feje előrébb volt, mint a térde, tehát attól kellett volna megállapítani a leshelyzetet, amely alapján érvényteleníteni kellett volna a találatot. Sorloth előrébb helyezkedett, mint a Barcelona utolsó védője, az eredménynek 1-2-nek kellett volna maradni a 40. perc után.

A hazai csapat nem sokkal a szünet után Alex Baena révén meg is fordította az állást. Húsz percig sem örülhetett azonban a Villarreal, egy saját térfélről indult vendégakció során Ferran Torres próbálta helyzetbe hozni Gavit, végül azonban visszapattant hozzá a labda, és közelről kiegyenlített. Kisvártatva Lamine Yamal vette célba a kaput, a bal kapufáról érkező kipattanóból Robert Lewandowski megszerezte a vezetést, és ezzel a győzelmet is kicsikarta a katalánoknak. 

Lamine Yamal tehát két gólban is főszerepet vállalt a 4-3-as győzelem során. A katalánok vezetőedzőjének, Xavi Hernándeznek ezzel kellemes gondot okoz, hiszen ő a kiállítása miatt eltiltott Raphinha helyettesítését bízta a tinédzserre, aki ezzel a teljesítménnyel helyet követelt magának a csapatban. Xavi ezt mondta róla a mérkőzés után:

– Az elvárásaim nagyon magasak, nem a pillanatnyi szeszélyem miatt léphetett pályára. A döntései szinte mindig a megfelelőek, nagyon intelligens, rendkívüli futballista. Szeretném, ha a spanyol futballban maradna, de ő még nem mondott semmit a céljairól. 

Remélem, hogy sok évig a Barcánál lesz, egy korszakot fémjelezhet. Nem hiszem, hogy mentális problémái lennének, látom, örül és boldog. Alázatos, dolgozik, szereti a futballt, készen áll a játékra meglepően fiatalon is.

Maga Lamine Yamal tényleg boldogan nyilatkozott, és még az édesanyját is szóba hozta:

– Nem félek, igyekszem megfeledkezni a nyomásról, arról, hogy mi is a tét, és csak azt akarom csinálni a pályán, amiben jó vagyok. Édesanyám fél, amikor kezdek, de nagyon támogat. Próbálom kihasználni a lehetőségeket, amelyeket az edző ad nekem, nagyon hálás vagyok, és megyek előre.

La Liga, 3. forduló: Villarreal–Barcelona 3-4, gólszerzők: Foyth (26.), Sörloth (40.), Baena (50.), illetve Gavi (12.), F. de Jong (15.), F. Torres (68.), Lewandowski (71.) 

Borítókép: Lamine Yamal berobbant a Barcelonába (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.