Michelisz Norbertnek a királyt is le kell győznie Makaóban a bajnoki címért

Michelisz Norbert kiélezett csatában szerezheti meg a TCR World Tour bajnoki címét a makaói szezonzárón, hiszen az utolsó forduló előtt a hátránya mindössze egy pont a holtversenyben éllovas Rob Huff, Yann Ehrlacher duó mögött. Huff Makaó koronázatlan királya, a brit rekordszámú győzelmet aratott a legendás utcai pályán, így Michelisz számára fel van adva a lecke, de joggal bízhat benne, hogy 2019 után újra felér a túraautózás csúcsára: péntek reggel megnyerte az időmérőt, és átvette a vezetést a bajnokságban.

2023. 11. 17. 5:22
null
2023 SUPERCHEAP AUTO TCR AUSTRALIA, BATHURST INTERNATIONAL. World Copyright: RACE PROJECT Fotó: Daniel Kalisz / RACE PROJECT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki legyőzi a királyt, azé a trón. filmekbe illő, hollywoodi forgatókönyv szerint szerezheti meg pályafutása második bajnoki címét a világ vezető túraautó-bajnokságában, hiszen az egyik legveszélyesebb pályán, egy szűk, falakkal szegélyezett utcai körön kellene legyőznie Makaó királyát. Ezt a megszólítást azzal érdemelte ki Rob Huff, hogy már tíz futamgyőzelmet aratott a legendás pályán, amivel rekorder. Michelisz ugyanakkor karrierje első sikerét aratta Makaóban még 2010-ben, az első teljes idényében a túraautó-világbajnokságon, így ő is erősen kötődik a Kína felügyelete alá tartozó városállamhoz.

Michelisz Norbert Makaóban a karrierje második bajnoki címét szerezheti meg. Fotó: Sebastiaan Rozendaal

Nem feledkezhetünk meg Yann Ehrlacher esélyeiről sem, mégiscsak a francia pilóta várja Huff mellett éllovasként a szezonzárót, de a kínai márkaként kvázi hazai pályán versenyző Link&Co negyvenkilós pluszsúlyt kapott a makaói hétvégére a legutóbbi, ausztráliai dominanciája után, ami nagy hátrányt jelenthet neki. Michelisz Hyundai Elantrája és Huff Audija nem kapott pluszsúlyt az idény utolsó hétvégéjére.

Michelisz, akinek az egypontos hátránya elenyésző, magabiztosan kezdett Makaóban, a tegnapi két szabadedzésen a harmadik és az első helyen végzett, majd úgy fogalmazott, hogy minden eszköz a kezében van a sikerhez.

 

Michelisz: Itt bármi megtörténhet, de jók az érzéseim

– A szabadedzések jól sikerültek, az autó nagyszerűen működött, hihetetlen érzés visszatérni erre az izgalmas körre, Makaó nagyon különleges hely – nyilatkozta a magyar versenyző. – Mindenünk megvan ahhoz, hogy kihozzuk a legtöbbet magunkból, de Makaóban bármi megtörténhet. Várjuk ki a végét, mindazonáltal jók az érzéseim.

Makaóban a falak között nagy kihívás versenyezni. Fotó: Hyundai Motorsport

Michelisz 2019-ben szerezte meg először a bajnoki címet a túraautózás csúcsbajnokságában, ami után hullámvölgybe került, az elmúlt három évben időrendi sorrendben a 13., a 8. és a 4. helyen zárta az idényt. A jelenlegi évadot viszont a karrierjében példátlan módon rögtön futamgyőzelemmel kezdte Portugáliában, és gyakorlatilag az elejétől a legvégéig az egyik legnagyobb bajnokesélyes volt. Kiegyensúlyozott teljesítményét mutatja, hogy az eddigi 18 futamból csak egyen nem szerzett pontot, az épp a Hungaroringen történt, ahol a rajt után egy előtte megpördülő autó nekiütközött.

 

A mesterhármast már teljesítette

A Hyundai magyar versenyzője három futamgyőzelmet ünnepelt eddig a szezonban, a már említett portugáliai siker után Olaszországban, majd a legutóbbi hétvégén Ausztrália legendás pályáján, Bathurstben nyert. Ezzel teljesítette az autóversenyzők mesterhármasát, van már győzelme a világ három legveszélyesebb körén: Makaóban 2010-ben, a Nürburgring-Nordschleifén 2019-ben volt első, a hiányzó Bathurst pedig idén került fel a sikerlistájára. A TCR idei európai bajnoka, Tom Coronel úgy fogalmazott, hogy irigyli Micheliszt emiatt.

Az idény megkoronázása persze a bajnoki cím lenne, amihez Huffnak és Ehrlachernek is lesz egy-két szava. – Holtversenyben éllovasként érkeztem a pályára, amelyen messze a legsikeresebb vagyok, és pontosan ez volt a célom – jelentette ki Huff.

 

Makaó? A szerencsejáték paradicsoma!

– Makaó a szerencsejáték paradicsoma, itt egyetlen pillanat alatt megnyerhetsz és el is veszíthetsz mindent – vette át a szót Ehrlacher. – Negyven kilóval nehezebb leszek, mint a riválisok, úgyhogy a maximumra lesz szükségünk, de nyugodt vagyok, hiszen Ausztráliában remek munkát végeztünk, ledolgoztuk a hátrányunkat.

A bajnokság élmezőnyének állása az utolsó forduló előtt:

1. Yann Ehrlacher (francia, Link&Co) 384 pont
2. Rob Huff (brit, Audi) 384
3. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 383
4. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 301
5. Frederic Vervisch (belga, Audi) 299
6. Nestor Girolami (argentin, Honda) 293
7. Thed Björk (svéd, Link&Co) 288
8. Santiago Urrutia (uruguayi, Link&Co) 248

 

Friss: Michelisz megnyerte az időmérőt, és átvette a vezetést

Magyar idő szerint péntek reggel rendezték az időmérőt Makaóban, amelyet piros zászlóval meg is kellett szakítani egy versenyző falba ütközése miatt. Michelisz Norbert azonban végig magabiztos volt, semmivel sem lehetett megzavarni, és simán megnyerte az időmérő, a mezőnyben egyedüliként ment 2 perc 28 másodperces idő alá.

Ami legalább ilyen fontos, hogy Michelisz mögött a csapattársa, Mikel Azcona végzett a második helyen, így a magyar versenyzőnek lesz egy hátvédje a futamokon. Ehrlacher jött be a harmadik helyre, Huff némi meglepetésre csak az ötödik lett.

Michelisz megnyerte az időmérőt Makaóban, óriási lépést tett a bajnoki cím felé. Fotó: Sebastiaan Rozendaal

– Már a szabadedzéseken nagyon jó volt az autó, csak finomítani kellett kicsit a beállításon – nyilatkozta a pole pozíciót megszerző Michelisz. – Őszintén szólva végig magabiztos voltam, mert tudtam, hogy minden esélyünk megvan a sikerre. Makaóban az első helyről akarsz rajtolni, mert hátrébb bármi megtörténhet, a pole pozíció volt a célom.

Michelisz az időmérőn szerzett pontokkal máris átvette a vezetést a bajnokságban. Most így áll az első három: 1. Michelisz 398 pont, 2. Ehrlacher 392, 3. Huff 388.

Vasárnap hajnalban minden eldől.

TCR World Tour, Makaó, szezonzáró

Első futam: szombat 5.50

Második futam: vasárnap 3.35

A versenyeket a TCR TV YouTube-csatorna élőben közvetíti.

 

Borítókép: Michelisz Norbert egypontos hátrányból kezdte meg a makaói szezonzárót (Forrás: Hyundai Motorsport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.