A Real Madrid magyar edzője legendákat nevelt + videó

Ha nem lenne elkoptatott szófordulat a kalandos életút, akkor ezzel jellemezhetjük Tóth-Zele József civil és sportpályafutását. A füzesabonyi '56-os hős jól ismerte Puskás Ferencet, futballozott is vele, de sérülése miatt az edzői pályán teljesedett ki. A Real Madrid neki köszönheti több klasszis labdarúgó, Emilio Butragueno, Rafael Martin Vázquez és Michel felfedezését.

2023. 11. 21. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth-Zele József különleges ember: a füzesabonyi származású, immár nyugdíjas edző Spanyolországban magyar, itthon pedig spanyol rendszámú autóval közlekedik. Mindkét országhoz kötődik, itthon született, az '56-os forradalom után elmenekült az országból, végül Madridban kötött ki. De nem a Real Madridban, hanem a kisebbik városi klubban, az Atléticóban futballozott.  Jól ismerte a szintén „emigráns” Puskás Ferencet, akivel rendszeresen tartotta a kapcsolatot a spanyol fővárosban, és később együtt végezték el a korszak másik legendás magyarja, a Barcelona legendája, Kubala László vezette edzői tanfolyamat.

Tóth-Zele József és Luis Figo  (Fotó: pfla.hu)

Tóth-Zele József a harmadosztályú Moscardo ifjúsági csapatával dolgozott. A Real ifjúsági csapata oda-vissza több góllal győzte le a bajnokság valamennyi csapatát, a Mascardo viszont mindkét bajnokin döntetlent játszott a blancókkal.

A remek eredményeket látva, a Real utánpótlás koordinátora, José Santamaria 1959-ben Madridba hívta a magyar edzőt. Tóth-Zele József a Real fiataljait edzette, mások mellett neki köszönheti a spanyol és a világ labdarúgása Butraguenót, Michelt, Martín Vásquezt, Pardezát. Ilyen sztárok felnevelése után logikus lett volna, hogy ő legyen a nagycsapat vezetőedzője. Ám Santiago Bernabéu klubelnök azt vallotta, hogy ezt a pozíciót csak a klub korábbi focistája kaphatja meg.

A tavaly karácsonykor bemutatott Jószemű José című film a füzesabonyi magyar (és nemzetközi) hős életét mutatja be, mások mellett Tóth-Zele korábbi tanítványa, Emilio Butragueno is örömmel vállalta a filmben való részvételt.

Az Origo cikke ITT elérhető.

Borítókép: Tajti József, a Puskás Akadémia korábbi szakmai igazgatója, Cristiano Ronaldo és Tóth-Zele József (Fotó: pfla.hu)

A Tóth-Zele József életéről készült film:

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.