Kapáslövés, amely bombagóllal örvendezteti meg a közönséget

Balogh Zoltán a sport világából merített történeteit rendezte novelláskötetbe.

2023. 12. 20. 21:55
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tehetséges, elszánt, ugyanakkor bohém, az élet örömeit hajszoló, a kísértésektől sem visszariadó, a futballért is rajongó ifjú dzsúdós az írások visszatérő főhőse, ezért az ember eleinte óhatatlanul azt találgatja, a szerző vajon melyik karakter mögé rejtette saját életét, személyiségét. Aztán belefeledkezik az olvasásba, nem mérlegeli, az adott novellát vajon a valóság ihlette vagy fikció, átadja magát a hasonló ritmusú, kulisszájú történetet sodrásának. Fanyar humor, irónia, életbölcselet és tragédia váltogatja egymást ugyanarra a stílusra hangszerelve.

Gyorsan beszippantott a kötet. Zalán és Eszter szerelmi drámáját olvasva azon kaptam magam, hogy potyognak a könnyeim. Pedig a hamis esztéta szerepébe bújva felszínesen akár szentimentális plagizálásnak is bélyegezhetném a debreceni környezetbe plántált magyar Love storyt. Ám a szerző nem lopott érzéseket öltöztet fel a közízlés igényének megfelelve, a szavakon átsütnek a megélt mély érzelmek.

Balogh Zoltán a sport küzdelmes világából meríti témáit, a hősei azonban nem született sportzsenik, hanem a hétköznapok elszánt, hol sikerre, hol bukásra ítélt alakjai. A hitelesség adja novellái erejét és különlegességét, az egykori dzsúdós kívülről-belülről ismeri e közeget, nem túloz és nem ferdít, csak hogy a történet nagyobbat szóljon. Ám ennél nagyobb erénye is van.

Aki irodalomra adja a fejét, kikerülhetetlenül beleütközik a dilemmába: mennyit mutasson meg magából. Ha keveset, akkor a szöveg csupán ügyes játék a szavakkal, ha viszont sokat, akkor kiadja, könnyen megégetheti magát. Balogh Zoltán nem mérlegel, kitárja a szívét. A fájdalmát sem hallgatja el, áthallással meg is örökíti az egyik írásában. Miként, úgy gondolom, az emberek nagy többsége, képtelen vagyok akár csak gondolatban beleültetni magam egy kerekesszékbe, átérezni annak a sorsát, akinek egykor a sport töltötte ki a mindennapjait, majd egy baleset elvette tőle addigi életét.

Kárpótlás-e, hogy a sors cserébe felfedte a benne szunnyadó írói vénát, tehetséget? Talán Balogh Zoltán sem tudná megmondani. Ám hogy gazdagodott általa sport és irodalom közös metszete, az nem is vitás.

Ez a kapáslövés bombagóllal örvendezteti meg a közönséget. 

Balogh Zoltán: Kapáslövés – Sportos novellák és egyéb írások. Kiadó: Kék Európa Stúdió, 4400 Ft.

Borítókép: Balogh Zoltán és a kötet szerkesztője, Harle Tamás a könyvbemutatón (Fotó: Balogh Zoltán Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.