Nem spanyol, magyar színekben nyernének olimpiát az ikrek + videó

A 2023-as esztendő nagy magyar sportsikere volt, hogy az akkor még csak 17 éves Márton Luana a bakui tekvandó-világbajnokságon olimpiai súlycsoportban, az 57 kilogrammban aranyérmes lett. A vb-arany mellé ötkarikás kvóta nem járt, versenyzőnk ezt márciusban Szófiában szerezheti meg. De a bolgár fővárosban ikertestvére, Márton Viviana is a párizsi repülőjegyért száll harcba a 67 kg-ban.

2024. 02. 17. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spanyolországban született, Madridban élő, de válogatottként a kezdetektől magyar nemzeti színekben versenyző Márton Luana tavaly májusban a bakui vb-n az olimpiai műsoron levő 57 kilogrammban hat győzelmet aratva állhatott fel dobogó legmagasabb fokára.

Márton Luana
Márton Luana a vb-arannyal. Forrás: X/MasTKD

Márton Luana a döntőben tajvani riválist vert:

Júniusban pedig a krakkói Európa Játékokon ezüstérmes lett. Csak a tekvandó legendája, a kétszeres olimpiai bajnok, nálánál tizenhárom évvel idősebb brit Jade Jones győzte le. Márton Luana akkor mosolyogva, bájos akcentussal nyilatkozott az M4 Sport kamerája előtt:

– Úgy éreztem, hogy az ellenfelem kicsit erősebb nálam, de én még sokat fogok erősödni, és a következő meccsünket már én nyerem meg. Köszönöm, hogy Magyarországon sokan szurkoltak nekem. Kilencéves korom óta az olimpiáról álmodok, a legközelebbi jövő nyáron Párizsban lesz, már ott szeretnék nyerni. Tudom, és csak szólok, hogy Magyarország híres sportolójaként olimpiai bajnok leszek!

Márton Luana és Márton Viviana már az UTE sportolója

 

Márton Luana, Márton Viviana
Forrás: Facebook/UTE

Azóta nyolc hónap telt el, Márton Luana pedig éppen tegnap, február 16-n lett 18 éves, ikertestvérével, Márton Vivianával együtt, aki pedig a 67 kilogrammban vitézkedik. Neki a legjobb eredménye a vb-5. helye. Február elején mindketten Magyarországra látogattak, mert az Újpesti Torna Egylethez igazoltak. Továbbra is Madridban készülnek, de immár gyakrabban jönnek Magyarországra edzőikkel, a spanyol Jesús Ramallal és a finn Suvi Mikkonennel, és edzéseket is tartanak majd. Az UTE sajtótájékoztatóján mindkét versenyző elmondta, hogy olimpiai bajnokok szeretnének lenni. Természetesen magyar színekben, a spanyolok hiába „győzködték” őket.

Ami a „spanyol szálat” illeti: a lányok magyar szülei a 2000-es évek elején gyakran jártak nyaralni Tenerifére, és egyszer úgy döntöttek, hogy ott telepednek le. Luana és Viviana 2006-ban itt születtek, itt kezdtek el tekvandózni, és amikor kiderült, hogy kiemelkedően tehetségesek, a család a fejlődésük érdekében 2018-ban Madridba költözött.

Márton Luana és Viviana is bízik benne, hogy március a 9–10-i, szófiai olimpiai selejtezőn megszerzi az olimpiai kvótát, ami azonban nem lesz könnyű feladat, mert ehhez a súlycsoportjukban döntőbe kell jutniuk. Ha ez összejön, akkor „stílszerű” tetoválással lepik meg magukat. Az alábbi videóban arral is beszélnek, hogy ez hova kerülne.

Borítókép: Márton Viviana és Márton Luana (Forrás: Facebook/Luana Marton)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.