Négy évre tiltották el a teniszezőt, most mégis visszatérhet

Simona Halep újra versenyezhet. A doppingvétségek miatt tavaly eltiltott teniszezőt eredetileg 2026-ig szóló büntetéssel sújtották, ám ezt most jelentősen mérsékelték, így a román játékos hamarosan visszatérhet.

2024. 03. 06. 7:49
HALEP, Simona
Párizs, 2022. május 24. A román Simona Halep a német Nastasja Mariana Schunk ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 24-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csökkentette a kétszeres Grand Slam-győztes teniszező, Simona Halep doppingvétség miatt kiszabott eltiltását, így a 32 éves játékos újra nevezhet versenyekre.

HALEP, Simona; JACOBS, Howard
Simona Halep és ügyvédje, Howard Jacobs. Fotó: Laurent Gillieron

Négy évre tiltották el

Halep kálváriája tavaly szeptemberben kezdődött, akkor két különböző doppingvétség miatt 2026 októberéig eltiltották. A 2017 és 2018 között egyéniben világelső játékos versenyengedélyét 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, mert a US Openen levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustatot. Ez a szer fokozza az eritropoetin (EPO) endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják. Halep akkor azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) illetékesei egyrészt elfogadták a játékos érvelését, másrészt viszont megállapították, hogy az általa elismert mennyiség nem eredményezhette volna a pozitív mintákban talált magas koncentrációt. A másik doppingvétséget Halep biológiai útlevelének szabálytalansága okozta.

 

Jelentősen csökkent a büntetés

Az év végén történtek után Simona Halep fellebbezett, ennek adott most helyt a CAS. A felülbírált döntés értelmében a szervezet radikálisan csökkentette, négy évről kilenc hónapra mérsékelte a büntetést, így Halep máris újra nevezhet tornákra.

– A botrányos vádak próbára tették a hitemet a per során, de végül győzött az igazság, még ha tovább is tartott, mint szerettem volna. Alig várom, hogy visszatérjek – idézte Halep szavait a Maszol.ro.

Borítókép: Simona Halep újra versenyezhet (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.