Testépítő gének, gyerekkori bántalmazás, magyar kapcsolat: ez a titka a világklasszis svéd átlövőnek

Ha egyetlen embert kellene kiemelni, akkor Jamina Roberts a svéd női kézilabda-válogatott legveszélyesebb játékosa. Az immár 33 éves klasszis kiváló géneket örökölt, gyerekként megjárta a sötét oldalt, Magyarországon is jól ismerik, hiszen Érden is játszott, jelenleg pedig a Bajnokok Ligája Vipers Kristiansand és a svéd válogatott kiválósága. Simon Petra is tudja, talán Jamina Roberts semlegesítése a legfontosabb feladat a Svédország elleni mai mérkőzésen a Debrecenben zajló olimpiai selejtező második fordulójában.

2024. 04. 12. 11:07
Jamina Roberts, kézilabda, svédország
Jamina Roberts duzzad az erőtől Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét góllal ugyan Jenny Karlsson volt a legeredményesebb svéd játékos a Japán ellen pénteken 35-28-ra megnyert mérkőzésen, mégis általános vélemény, hogy miként általában, ezúttal is Jamina Roberts volt a svédek vezéregyénisége. Az ő szerepét emelte ki Simon Petra is, akit amúgy Kökény Beatrix az olimpiai selejtezőtorna előtt a magyar válogatott potenciális nyerőembereként jelölt meg.

Jamina Robert, svédország, magyarország, kézilabda, olimpiai selejtező, Debrecen
A japánok nem tudták megállítani Jamina Robertset (Fotó: Reuters)

– A svédek nagyon gyorsan viszik a lerohanásaikat, meg kell akadályoznunk, hogy gyors gólokat tudjanak szerezni. Jamina Robertset ki kell kapcsolnunk a svéd támadójátékból, hiszen körülbelül az összes akció hozzá köthető. Ha ezt meg tudjuk oldani, akkor szerintem a védekezésünk stabil tud maradni. Támadásban az ellenfél zárt védekezését meg kell tudnunk törni – mondta el a 19 éves kézilabdázó.

Nem mostál arcot?

Az immár Jamina Roberts állócsillaga a női kézilabdázásnak. Nem kimondottan magas, 176 centi, de nagyon gyors és dinamikus és persze a lövései is rendben vannak. Nem véletlenül, hiszen kiváló géneket örökölt. Svéd édesanyja egykor szintén kézilabdázott, arubai származású édesapja pedig testépítő volt.

– Gyerekkoromban rendszeresen ott voltam vele a konditeremben, nem esett nehezemre, hogy izmot pakoljak magamra. Idővel aztán leálltam ezekkel az edzésekkel, mert elnehezültem – beszélt a gyerekkoráról még a pályafutása kezdetén Jamina Roberts. Azt sem elhallgatva, hogy gyerekként ő is volt rasszista hátterű inzultus célpontja, az ellenfél drukkerei azzal cukkolták, hogy elfelejtett-e arcot mosni. Ennél természetesen sokkal rosszabbul érintette, hogy elvesztettea a bátyját, akit az utcán lőttek le.

Egy év Érden, Jamina Roberts jól ismeri Magyarországot

Jamina Robertsnek tehát nem volt könnyű gyerekkora, kézilabdázóként azonban kivirult. Húszévesen mutatkozott be a svéd válogatottban, s egyből ezüstérmet szerzett a 2010-es Európa-bajnokságon. A tehetségét mindenki elismerte, de talán későn érő típus, mert eltelt néhány év, mire a világ legjobbjai között emlegették.

A 2017–18-as idényben egy éven át Magyarországon, Érden játszott, majd gyereke született, anya lett, 30 évesen tért vissza, a gyermekét gyakran edzésekre is magával viszi.

Az elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján viszont egyértelműen világklasszis. 2022-ben a Vipers Kristiansandhoz igazolt, amellyel tavaly megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Robert nem csupán alapembere a svéd válogatottnak, 228 fellépéssel a második a svéd örökrangsorban, az aktív játékosok közül pedig ő szerepelt a legtöbbször a nemzeti csapatban.

A tavalyi, decemberi világbajnokságon, amikor a magyar válogatott 26-22-re kikapott Svédországtól, ugyancsak Roberts volt a svédek legjobbja hét góllal. De említhetnénk a 2022-es Eb-meccset, az akkori 30-25-es vereség sem szép emlék.

Ahogy Simon Petra mondta, az ő semlegesítése a mai győzelem szükséges feltétele.

Jamina Roberts nem csupán gólveszélyes, játékmesterként is kiváló.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.