A Real–Bayern meccs bíróbotránya a magyar válogatott Eb-csoportjára is kihat

Terjed egy felvétel a közösségi médiában, amely alapján a szerdai Real Madrid–Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján akár a továbbjutást is befolyásoló hibát vétő Szymon Marciniak játékvezető valóban részrehajló lehetett a döntőbe kerülő spanyol klub javára. A hiba nem marad súlyos következmény nélkül: Marciniak vezette volna a magyar válogatott csoportjában a Németország–Skócia nyitómeccset a nyári Európa-bajnokságon, ám ezt elvehetik tőle.

2024. 05. 10. 13:22
UEFA Champions League - Real Madrid vs Bayern Munich
Manuel Neuer, a Bayern München kapusa magyaráz Szymon Marciniak játékvezetőnek a Real Madrid elleni visszavágón a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Fotó: EPA/JUANJO MARTIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid úgy győzött 2-1-re a Bayern München ellen, hogy a bajorok a hosszabbításban Matthijs De Ligt góljával kiegyenlítettek, ám ezt les miatt nem adta meg Szymon Marciniak játékvezető. A bíró az érvényben lévő előírásokkal szembement, amikor már az akció közben ítéletet hozott, és a sípjába fújt, az ehhez hasonlóan nem egyértelmű, lesgyanús helyzetekben ugyanis meg kellene várni a támadás végét, és ha gól születik, akkor a videóbírónak kellene ellenőriznie annak érvényességét. Marciniak erre nem adott lehetőséget azzal, hogy belefújt a támadásba.

UEFA Champions League - Real Madrid vs Bayern Munich
Szymon Marciniak játékvezető ítéletei kiverték a biztosítékot a Bayern München játékosainál. Fotó: EPA/Mariscal

A 4-3-as összesítéssel kieső Bayern München tagjai természetesen felháborodtak a vesztüket okozó ítéleten, De Ligt azt állította, hogy a játékvezetői asszisztens elnézést kért tőle a hibáért. Ezzel persze sokra nem mentek, a Real Madrid lesz ott a Dortmund elleni BL-döntőben.

Most pedig kompromittáló felvétel terjed a közösségi médiában, amely újabb olajat öntött a tűzre. 

Az egy évvel ezelőtt készült videón Marciniak látható a játékvezetői öltözőben, amint beszélget valakivel, és mellette feltűnik egy neszesszer (nem tudhatjuk, de a feltételezések szerint az övé), amelyen a Real Madrid címere van. Ennyi elég is, hogy az internet népe ítéletet mondjon: a lengyel játékvezető részrehajló lehetett a Real javára.

 

Súlyos következmény, ami a magyar Eb-csoportot is érinti

Van az ügynek ennél komolyabb folyománya is. A Daily Mail írta meg egy lengyel lapra, a Przeglad Sportowyra hivatkozva, hogy az eredeti tervek szerint Marciniak vezette volna a Európa-bajnokság nyitómeccsét a házigazda Németország és Skócia között. Ez egyben a magyar válogatott Eb-csoportjának is az első meccse lesz június 14-én. A forrás szerint ugyanakkor Marciniakot az UEFA leveheti a meccsről a BL-ben elkövetett nagy hibája miatt.

A lengyel a 2022-es Argentína–Franciaország vb-döntőn, valamint a 2016-os Eb-n és a 2018-as vb-n több mérkőzésen is bíráskodott, így logikus választás lett volna az idei Eb rangos nyitómeccsére. Azok után azonban, hogy a németek most rendesen berágtak Marciniakra, az UEFA inkább eldugná őt a szemük elől.

A Real–Bayern meccs bíróbotránya tehát a magyar válogatott Eb-csoportjára is közvetlenül kihathat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.