Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az elűzött magyar sportvezető orosz állampolgárságot és magas pozíciót kapott

Még tavaly májusban a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség elnöksége megszüntette Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását. Az örmény származású szakember több mint húsz éve élt Magyarországon, és most Moszkvában magas pozícióba került: az Orosz Műkorcsolya-szövetség vezérigazgató-helyettese lett – közölte az orosz média.

2024. 06. 10. 17:12
Vardanjan Gurgen itt még a magyar válogatott, Láng Júlia mellett Forrás: Facebook/Pavuk Műkorcsolya Iskola és Sportegyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vardanjan Gurgen hiába dolgozott eredményesen a magyar korcsolyasportban, sok kritikát kapott, mert a magyar válogatottban előtérbe kerültek az orosz származású versenyzők. Ezt egyes hazai versenyzők szülei nehezményezték, és a média is felkapta a témát. Megjegyzendő, hogy a honosított korcsolyázók a tavalyi Eb-n ötödik és tizedik helyezéseket is szereztek, s tizenöt éve nem voltak ilyen eredményeink a kontinensbajnokságokon. Mi több, a Japánban, Szaitamában rendezett világbajnokságon a párosok között a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei duó a hetedik helyen végzett, ami egyúttal második legjobb európai eredmény volt a vb-n.

Vardanjan Gurgen már az orosz versenyzőkkel (Forrás: Fsrussia.ru)

Vardanjan Gurgen a menesztése után lapunknak azt mondta, hogy a távozása után is maradnak a honosított, már magyar útlevéllel rendelkező korcsolyázók a magyar válogatottban, mert nincsenek olyan hazai születésű versenyzők, akik a helyükre léphetnek, így nem változik majd semmi. S igaza is lett. Idén januárban a litvániai, kaunasai Eb-n a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei duó a negyedik helyen végzett. S a dobogótól sem volt messze: 195,68 és 194,02 pont – ennyi volt a különbség a bronzérmes olasz duó és Pavlováék között. Vardajan pedig immár a nyolcadik helyen záró holland Daria Danilova, Michel Tsiba kettőst segítette az Európa-bajnokságon..

A hét végén pedig nagyon komoly megbízatást kapott: az Orosz Műkorcsolya-szövetség vezérigazgató-helyettese lett. Bár az orosz műkorcsolyázók jelenleg nemkívánatosak a nemzetközi porondon, Oroszország a sportág nagyhatalma. Az orosz média kiemeli, hogy Vardanjan 2018 és 2023 között a Magyar Műkorcsolya-szövetség sportigazgatója volt.

Vardanjan Gurgen: Az orosz versenyzők készülnek a visszatérésre a nemzetközi porondra

Vardanjan Gurgen az orosz sajtónak nyilatkozva elmondta, jelenleg főként azon kell dolgoznia, hogy az orosz versenyzők ne veszítsék el a motivációjukat, amiért jelenleg tiltó listán vannak. Éppen ezért, hogy formában maradjanak, az orosz szövetség rendez színvonalas versenyeket.

– Az orosz sportolók már várják, hogy visszaengedjék őket a nemzetközi porondra, és ha ez megtörténik, egyből nyerni szeretnének, ez a motivációjuk, és mi mindannyian segítjük őket – szögezte le Vardanjan Gurgen, aki elárulta, hogy megkapta az orosz állampolgárságot.

Mivel 1963-ban a Szovjetunió területén – az örmény fővárosban, Jerevánban – született, ez feltehetően nem okozhatott nagy problémát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.