Ez az öngólok Európa-bajnoksága, Luka Modric nem így képzelte a búcsút

A labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában Horvátország és Albánia csapott össze. Mindkét válogatottnak szüksége volt a jó eredményre az első fordulóban elszenvedett vereség után. Albánia ezúttal is vezetést szerzett, újabb öngól is született az Eb-n, az albán Gjasula viszont később az ellenfél kapujába is betalált, amivel pontot mentett. A 2-2-es eredménnyel azonban igazán egyik csapat sem lehet boldog, Luka Modric utolsó nagy tornája az összes közül a leggyengébb lehet.

2024. 06. 19. 17:02
Hamburg, 2024. június 19.
Luka Modric horvát csapatkapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Horvátország Albánia mérkõzésen a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 19-én. foci Eb 2024
Nem úgy alakul Horvátország Eb-je, ahogy Luka Modric elképzelte Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország és Albánia meccsével kezdődött el a csoportkör második fordulója a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Mindkét válogatott vereséggel rajtolt: a foci Eb első fordulójában a horvátok 3-0-ra kaptak ki Spanyolországtól, míg Albánia 2-1-re a címvédő olasz válogatottól. Eredménykényszer volt tehát mindkét oldalon, de a nagyobb nyomás az esélyesebb horvátokon volt, akik Luka Modric utolsó nagy világversenyén semmiképpen sem akarnak szégyenszemre már a csoportkörben kiesni.

Hamburg, 2024. június 19.
Az albán Qazim Laci gólt fejel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Horvátország Albánia mérkõzésen a hamburgi Volkspark Stadion foci Eb 2024 ban 2024. június 19-én.
Qazim Laci fejesével szerzett vezetést Horvátország ellen Albánia (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Az albánok négy napja Eb-csúcsot döntöttek, már az első percben gólt szereztek. Szerdán hasonló villámkezdést nem láthattunk, de Albánia ezúttal is vezetést szerzett: Qazim Laci teljesen tisztán fejelhetett a horvát tizenhatoson belül. A horvát csapatkapitány, Luka Modric hiába mutatta a társaknak, hogy melyik területre kellene figyelni, Sylvinho, az albánok brazil szövetségi kapitánya viszont örülhetett, hogy az olaszok ellen csak csereként beküldött Lacit ezúttal a kezdőbe nevezte.

A horvátok mezőnyfölényben játszottak, de kapura az albánok jelentettek több veszélyt, újabb gól végül egyik oldalon sem született az első félidőben.

A második játékrészben viszont nőtt a horvát nyomás, amely végül a 74. percben érett góllá: Andrej Kramaric ezzel a találattal ünnepelte a harmincharmadik születésnapját.

Öngól és gól: Gjasula fura duplája

Még felocsúdni sem volt idejük az albánoknak, amikor már hátrányban voltak: Sucic lövését ugyan sikerült blokkolni, de a labda a gólszerző Laci helyére beküldött Gjasula lábáról a saját kapujába pattant. Ez már az Európa-bajnokság negyedik öngólja volt.

Gjasula viszont nem hagyta, hogy ez legyen az utolsó fontos momentum: a 95. percben kiegyenlített, így Albánia legalább egy pontot megmentett. Könnyű helyzetben persze így sincs Albánia, az utolsó fordulóban Spanyolország ellen kellene nyernie a továbbjutáshoz.

Luka Modric nem tudta eldönteni

A horvátok optimisták voltak az Európa-bajnokság előtt, hiszen a tornát megelőző utolsó felkészülési meccsükön Luka Modric parádéjával 2-1-re nyertek Portugália ellen. A tornán viszont két meccs alatt csak egy pontot szerzett Horvátország.

Modric úgy készül, hogy az idei foci Eb az utolsó nagy tornája. A hajrában tehetett volna a győzelem bebiztosításáért, de átlövése nem talált kaput. Míg a vb-ken két érem is összejött neki, Eb-n Modric még nem játszhatott elődöntőt. Az utolsó fordulóban a horvátoknak nyerniük kell a címvédő Olaszország ellen, hogy Modric búcsúja mégis szép lehessen.

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló

Horvátország–Albánia 2-2 (0-1)
Gólszerzők: Kramaric (74.), Gjasula (76., öngól), illetve Laci (11.), Gjasula (90+5.)

A mérkőzése értékelése:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.