Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Halász Bence különleges tortáról beszélt az Eb-döntő után

Vasárnap este Halász Bence ezüstérmet szerzett a római Európa-bajnokságon férfi kalapácsvetésben. A magyar sportolónak a harmadik dobása előtt még a nyolc közé jutás miatt is izgulnia kellett, a hatodik sorozat előtt viszont vezetett. Halász Bence a döntő után a pozitívumokra koncentrált, a csúcsformát pedig a párizsi olimpiára időzíti.

2024. 06. 10. 16:58
Halász Bence atlétika Eb Róma kalapácsvetés Európa-bajnokság
Halász Bence idén először dobott nyolcvan méter fölé Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Bence dobásait a tavalyi, budapesti világbajnokságon is árgus szemekkel figyelték a nagy rivális lengyelek, s vasárnap este, a római Eb-döntőben is alaposan megvizsgálták a dobásait. Amikor a harmadik sorozatban a magyar kalapácsvető a dobókörbe lépett, éppen a tizedik helyen tudta magát, azaz szüksége volt az erős eredményre, de hozta is: 78,55 méteres dobással feljött a harmadik helyre.

Atlétikai Eb - Halász Bence ezüstérmes kalapácsvetés Róma
Halász Bence már a római Eb-n nyolcvan méter fölé jutott, de a párizsi olimpiára időzíti a csúcsformáját (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Nagyon nehéz helyzet volt, rengeteg érzés kavargott a fejemben, feszültség, félelem. El sem tudom mondani igazán, mi játszódott le bennem ott. Az, hogy ezt megcsináltam, többet jelent nekem az éremnél is – mondta a verseny után az MTI-nek Halász, aki később visszakapta a második sorozatban elért 77,99-es eredményét is, amellyel szintén kényelmesen bejutott volna a legjobb nyolc közé.

Halász Bence és a hab nélküli torta

Halász Bence legnagyobb dobása a negyedik sorozatban jött össze, a 80,49-es kísérlettel még az utolsó sorozat előtt is a magyar atléta vezetett, a címvédő lengyel Wojciech Nowicki azonban hatodikra 80,95 méterig repítette a szert, s erre Halásznak már nem volt válasza, azaz a 2022-es müncheni Európa-bajnoksághoz hasonlóan idén is ezüstérmes lett. S bár az utolsó dobása utáni pillanatokban még csalódottnak tűnt, egyáltalán nem így értékelte a versenyt.

– Amikor a negyediknél kiírták a 80,49-et, talán túlságosan is leesett rólam a teher, ráadásul mivel nem vagyok még a csúcsforma közelében sem, az annyi erőt kivett belőlem, hogy utána már nehéz volt ötödikre és hatodikra úgy odaállni, mint előtte. Nowickit egyébként sem lehet leírni, olimpiai bajnok, most már háromszoros Európa-bajnok. 

Nem vagyok csalódott, előzetesen aláírtam volna ezt az eredményt. Ha eggyel előrébb végzek, az már olyan hab lett volna a tortán, amit senki nem eszik meg

 – mondta Halász Bence, aki a párizsi olimpiára időzíti a csúcsformáját, s úgy érzi, hogy addig akár még két métert is javulhat.

Hétfő este két döntőben lesz magyar érdekeltség Rómában: férfi 400 méteren Molnár Attila, női kalapácsvetésben Gyurátz Réka jutott be a fináléba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.