Halász Bence drámai döntőben újabb Eb-érmet szerzett

Vasárnap este, a római atlétikai Európa-bajnokság harmadik versenynapján rendezték a férfi kalapácsvetés döntőjét. Halász Bence az utolsó sorozat előtt vezetett, végül a két évvel ezelőtti müncheni Eb-hez hasonlóan ezüstérmet szerzett. Hétfőn is lesz magyar döntős, Molnár Attila 400 méteren jutott be a fináléba.

2024. 06. 09. 22:27
Halász Bence atlétika Eb Róma kalapácsvetés Európa-bajnokság
Halász Bence idén először dobott nyolcvan méter fölé Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a római Európa-bajnokság előtt egy magyar éremesélyesről beszélt, s ő nem volt más, mint Halász Bence. A bizalom persze érthető volt, a legutóbbi, müncheni Eb-n a kalapácsvető második lett, a 2019-es dohai és a tavalyi budapesti világbajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Halász Bence római döntője nem indult fényesen vasárnap este, de aztán csillogó véget ért.

Molnár Attila atlétika Európa-bajnokság Róma 400
Molnár Attila döntőt futhat a római Eb-n (Fotó: Facebook/Magyar Atlétika)

Az első sorozatban Halász Bence még nem dobott nagyot, a 72,74 után azonban rohamos javulásba kezdett. Másodszorra már megjavította idei legjobbját (77,99), a harmadik sorozatban feljött a dobogóra (78,55).

Halász Bence dobásait árgus szemekkel figyelték

Halász Bence két világbajnoki bronzérmében közös pont, hogy a lengyelek mindkétszer megóvták valamelyik dobását. Most is volt vizsgálódás, de a magyar sportolót ez nem zökkentette ki.

A negyedik sorozatban Halász Bence 80,49 méteres dobással átvette a vezetést.

Az idei formák alapján Halásznál esélyesebbnek tűnt a címvédő lengyel Wojciech Nowicki és az ukrán Mihajlo Kohan is, mindketten 80 méter fölé jutottak, de az utolsó sorozatot a magyar versenyző várta az élről.

Hatodikra azonban Nowicki 80,95-ös kísérlettel átvette a vezetést. Halász Bence már nem tudott javítani, így München után Rómában is Eb-érmet szerzett. Nagyszerű eredmény, aminek azonban a magyar sportoló a drámai hatodik sorozat után elsőre még nem tudott igazán szívből örülni.

Molnár Attila döntős, Takács Boglárka épphogy lemaradt

Eb-éremről álmodozik Molnár Attila is, férfi 400 méteren ő vasárnap az első lépést tehette meg Rómában: bejutott a döntőbe. A magyar csúcstartó 45,04 másodperces idővel harmadik lett futamában, összességében a hatodik legjobb idővel jutott be a hétfő esti fináléba.

Ugyanez nem sikerült női 100 méteren Takács Boglárkának, aki 11,16 másodperces idejével egyetlen hellyel és három századmásodperccel maradt le a fináléról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.