Kilenc kiló svájci csoki nem lesz elég Marco Rossi csapata ellen

Marco Rossi válogatottja rögtön az első Európa-bajnoki mérkőzésén talán a legfontosabb vizsga előtt áll Svájc ellen. A korábban kilenc évig a svájci élvonalban futballozó Vanczák Vilmos segítségével mutatjuk be a magyar labdarúgó-válogatott első csoportellenfelét, amely a legutóbbi világversenyeken mindig erős volt, de az Eb-selejtezőkön alulteljesített. Murat Yakin szövetségi kapitány Rossi csapata ellen a svájci csoki bevált vonzerejében nem bízhat.

2024. 06. 12. 6:05
Soccer international friendly - Switzerland vs Estonia
Murat Yakin svájci szövetségi kapitány csapat lesz Marco Rossi csapatának első ellenfele az Eb-n. Fotó: EPA/URS FLUEELER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha végignézünk a magyar válogatott Eb-ellenfelein az A csoportban, akkor azt mondhatjuk, hogy a házigazda Németország ellen inkább esélytelenek vagyunk, Skócia ellen pedig inkább esélyesek, és itt van a kiszámíthatatlan Svájc elleni első meccs Kölnben szombaton, amely döntően befolyásolhatja Marco Rossi csapatának továbbjutási esélyeit.

Swiss national soccer team prepares for the UEFA EURO 2024
A svájci válogatott lesz Magyarország első ellenfele az Eb-n. Fotó: EPA/Peter Klaunzer

– Svájcról nem a nagy futballnemzetek jutnak eszünkbe, pedig ha megnézzük, hogy a játékosaik közül sokan topligás csapatokban rendszeresen szerepelnek, akkor valójában kemény ellenfélről van szó – hangsúlyozta lapunknak Vanczák Vilmos, korábbi 79-szeres magyar válogatott védő, aki 2007 és 2016 között a svájci Sion futballistája volt, amelynek színeiben háromszor nyert Svájci Kupát.

Svájci csoki a nekik kedvező eredmény érdekében

Svájc a 2014-es világbajnokságtól kezdve a legutóbbi öt világverseny mindegyikén továbbjutott a csoportjából, a legjobban a 2021-ben megrendezett Eb-n szerepelt, amelyen a negyeddöntőig menetelt. Ezt követően nevezték ki szövetségi kapitánynak Murat Yakint, aki a 2022-es vb-re annak is köszönhetően jutott ki a válogatottal, hogy az általa előre beígért csokival motivált Észak-Írország hősies 0-0-t játszott az olaszokkal. Yakin végül hálája jeléül 9,3 kilónyi táblacsokit küldött Belfastba (azért ennyit, mert az északírek 93 percet húztak ki kapott gól nélkül).

Yakin aztán a vb-n folytatta a hagyományt, továbbjuttatta a válogatottat a csoportból, majd a nyolcaddöntőben 6-1-es pofonba szaladt bele Portugália ellen.

A kapitánynak fel kellett szívódnia, majdnem kirúgták

Aztán a tavalyi Eb-selejtezőkön kifejezetten gyatrán szerepelt a csapat. Svájc könnyebb csoportot aligha kaphatott volna (Románia, Izrael, Koszovó, Fehéroroszország és Andorra volt az ellenfél), ám kis híján elvérzett Yakin válogatottja. Az utolsó hét selejtezőből csupán egyet tudott megnyerni (Andorra ellen) és tizenegy gólt kapott a sorozatban, többet mint Koszovó. Végül a veretlen Románia mögött megcsípte a második helyet, mindössze két ponttal megelőzve Izraelt, amelyet a magyar válogatott 3-0-ra győzött le az utolsó felkészülési meccsén az Eb előtt.

– Sok kritika érte Yakint, mert nem volt meggyőző a játék a selejtezőkön, még az is szóba került, hogy leváltják a posztjáról – jegyezte meg Vanczák. – Végül a szövetség úgy döntött, hogy ha már kijuttatta a csapatot az Eb-re, akkor maradjon is a helyén.

A németországi torna több svájci sztár pályafutásában az utolsó világverseny lehet, hiszen Yann Sommer 35, Fabian Schär 32, Granit Xhaka 31, Xherdan Shaqiri 32 éves. Közülük a szövetségi kapitány a Bayer Leverkusenben remek idényt futó Xhakával és a Manchester City sztárjával, Manuel Akanjival is komolyan összekülönbözött, ami miatt egy időre eltűnt a nyilvánosság elől.

– A feszültséget azóta rendezték, de több erős kérdőjel is akad a svájciaknál, például nem találják az igazi középcsatárt, és a rutinos, ma már az Egyesült Államokban futballozó Shaqiri szerepe sem tisztázott, hogy a kezdőben kellene-e a szerepelnie – jegyezte meg Vanczák.

Klónozni nem lehet a középcsatárt, Murat Yakin dilemmája

A középcsatár kiléte valóban nagy probléma, az első számú választás, Breel Embolo szinte a teljes idényben sérült volt, s a Monaco támadója a magyarok elleni első meccset is kihagyhatja még. – Nincs más olyan csatárunk, mint Breel, aki a testi erejével vissza tudja szorítani az ellenfeleket. Sajnos nem tudjuk klónozni – panaszkodott Yakin.

Svájc az utolsó felkészülési meccsein erőt mutatott, Észtországot 4-0-ra kiütötte, a selejtezőkön a belgákat is megszorongató Ausztriával pedig ikszelt (1-1).

– Egygólos magyar győzelmet várok, mert ha végignézünk a két csapat keretén, akkor Svájc egyénileg jobb játékosokból áll, de Marco Rossi együttese mint csapat, előrébb jár – fogalmazott Vanczák. – A svájciak előszeretettel támadnak, és ha ezt hatékonyan le tudjuk védekezni, ahogy azt az elmúlt években többször megcsinálta a magyar válogatott, akkor bejátszhatjuk a védelmük mögött megnyíló területeket.

Szombaton Kölnben minden kiderül.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.