Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Milák Kristóf az elődöntőbe sem jutott be az Eb nyitányán

Milák Kristóf két év után újra nagy világversenyen úszik, de nem lehet boldog az első futama után. A belgrádi Európa-bajnokságon 50 pillangón Milák Kristóf nem jutott elődöntőbe, mivel Szabó Szebasztián és Kós Hubert is legyőzte a magyar különversenyben. 400 vegyesen Holló Balázs olimpiai szintidőt úszott.

2024. 06. 17. 10:15
Milák Kristóf a 2024-es országos bajnokságon
Milák Kristóf két év után ismét úszott nagy világversenyen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden adott a magyar sikerekhez a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. A mieink lényegében a legerősebb kerettel érkeztek a szerb fővárosba, ahol és is versenyez, az olimpia előtti Eb viszont két úszónagyhatalom, Franciaország és a legutóbbi Eb éremtáblázatán toronymagas első Olaszország nélkül zajlik, s a britek, a hollandok és a spanyolok sem a legerősebb csapatukkal érkeztek. A magyarok főként egymás ellen versenyeztek hétfő délelőtt a továbbjutásért, az előfutamokból ugyanis egy nemzetből legfeljebb két úszó juthat tovább. Milák Kristóf és Kós Hubert már az első versenynapon összecsapott, 50 pillangón, ahol a szám korábbi Európa-bajnoka, Szabó Szebasztián is ott volt a mezőnyben. Holló Balázs 400 vegyesen megúszta az olimpiai szintidőt.

KÓS Hubert
Fukuoka, 2023. július 28.
A gyõztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. belgrád eb Milák Kristóf
MTI/Koszticsák Szilárd
Kós Hubert jobbat úszott, mint Milák Kristóf (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Időrendben utóbbi volt az első, hétfőn a férfi 400 vegyes lesz az egyetlen egyéni szám, amelyben döntőt rendeznek Belgrádban. Holló Balázs a legjobb idővel, 4:12,46-tal jutott döntőbe, s egyben a párizsi olimpia szintidejét (4:12,50) is teljesítette.

– Szeretem a végére hagyni a dolgokat – viccelődött Holló, aki a közelmúltban kockázatos lépésre szánta el magát, edzőt váltott, hogy kijusson Párizsba.

A kvótája még nem tekinthető teljesen biztosnak, ugyanis Verrasztó Dávid ugyanebben a számban más versenyen próbálja meg teljesíteni a szintidőt a vasárnapi határidőig, míg az Eb-döntőben Holló mellett a 200 vegyesen már kvótás Zombori Gábor is a határon belülre kerülne. Az előfutamok végén az első négy helyen magyarok zártak, de Török Dominik és Sárkány Zalán ennek ellenére nem úszhat döntőt.

Szabó Szebasztián és Kós Hubert is Milák Kristóf előtt

50 pillangón hasonló magyar dominancia nem volt, pedig három klasszisunk is versenyzett a továbbjutásért. A szám korábbi Eb-aranyérmese, Szabó Szebasztián 23,49 másodperces idővel hatodik, az Eb-t felkészülésre használó Kós Hubert 23,51-es idővel hetedik helyen jutott az elődöntőbe, Milák Kristóf 23,63-as ideje csak a tizenkettedik, s ami fontosabb, a magyarok közül csak a harmadik helyre volt elég, így ő kiesett.

– Jó úszás volt délelőtt, de nehéz lesz továbbjutni, nem a top 16-ra, hanem a top 2 magyarra hajtok – mondta az M4 Sportnak Kós Hubert, amikor még a többiek futama hátra volt. Végül nem ő, hanem Milák húzta a rövidebbet.

Kós Hubert fő számában, 200 háton nem indul az Eb-n, de elárulta, hogy 200 vegyesen szeretné megvédeni az Európa-bajnoki címét.

Véget ért a versenyfutás az olimpiáért

Női 200 háton három úszónk is rendelkezik olimpiai szintidővel, az előfutamok összesítésében az első három helyen végeztek, a Szabó-Feltóthy Eszter, Molnár Dóra, Burián Katalin sorrend viszont azt jelentette, hogy az erősorrendben eddig is harmadik helyen álló Burián lemarad a párizsi játékokról – hacsak nem tudja megúszni a szintidőt papíron gyengébb számában, 100 háton a belgrádi Eb-n.

Női 100 gyorson Pádár Nikolett harmadik, Ábrahám Minna hatodik legjobb idővel jutott elődöntőbe, utóbbi egyetlen századmásodperccel előzte meg Senánszky Petrát, és egy tizeddel Ugrai Pannát. Női 800 méteren a papírformának megfelelően (harmadik) és Késely Ajna (negyedik idővel) jutott döntőbe, Flück Nóra a kilencedik helyével nem csak a nemzetenkénzi korlátozás miatt csúszott le a fináléról.

A női 4x200-as gyorsváltóban a rendező szerbek visszalépése után nyolc váltó úszott a nyolc döntős helyért, a magyar csapat Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállításban a tét nélkülivé vált előfutam legjobb idejét úszta.

Jakabos a tizenegyedik Európa-bajnokságán szerepel, ezzel rekordot döntött.

Míg a női váltó indul majd az olimpián is, a férfi 4x200-as gyorsváltónk nem. A hétfő esti Eb-döntőben viszont címvédőként ott lesz, a délelőtti elődöntőben Márton Richárd, Kós Hubert, Kovács Attila, Magda Boldizsár összeállításban a harmadik legjobb időt érte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.