NBA: Az elhunyt ikonra emlékeznek, az utódja pórul járt

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Boston Celtics 106-99-re nyert a Dallas Mavericks ellen, így már 3-0-ra vezet az észak-amerikai profi kosárlabdaliga nagydöntőjében. Az NBA eközben gyászol is: elhunyt Jerry West, a Los Angeles Lakers legendája, akiről a liga logóját mintázták.

2024. 06. 13. 9:30
Boston, 2024. június 7.
Jrue Holiday, a Boston Celtics (j) és Luka Doncic, a Dallas Mavericks játékosa az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) nagydöntõjének elsõ mérkõzésén 2024. június 6-án. A bostoniak 107-89-re gyõztek. A négy gyõzelemig tartó párharc második találkozójára ugyancsak Bostonban kerül sor június 9-én.
Luka Doncic kipontozódott, a Dallas Mavericks kikapott az NBA-nagydöntő harmadik meccsén Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jerry West játékosként egy, majd klubvezetőként hat NBA-bajnoki címet szerzett a Los Angeles Lakers csapatával. Játékosként ő volt az első, akit az NBA-nagydöntő legjobbjának (MVP) választottak. Ebből a szempontból idén Jaylen Brown vagy Jayson Tatum lehet az utódja, miután a Boston Celtics már 3-0-ra vezet a nagydöntőben a Dallas Mavericks ellen. Kevésbé jelentős statisztika, de West volt az első játékos, aki elveszített nagydöntős meccsen harmincpontos tripla duplát ért el, Charles Barkley és LeBron James után idén Luka Doncic is csatlakozott az utódok sorához.

Boston, 2024. június 7.
Jayson Tatum, a Boston Celtics (j) és Dereck Lively II, a Dallas Mavericks játékosa az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) nagydöntõjének elsõ mérkõzésén 2024. június 6-án. A bostoniak 107-89-re gyõztek. A négy gyõzelemig tartó párharc második találkozójára ugyancsak Bostonban kerül sor június 9-én.
Jayson Tatum 31 pontot dobott az NBA döntőjének harmadik meccsén, a Boston Celtics már a bajnoki cím kapujában (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Jerry West a döntő harmadik meccsének napján, 86 éves korában hunyt el, a dallasi találkozó előtt természetesen megemlékeztek az NBA ikonjáról, akiről a liga logóját mintázták.

A Boston Celtics annak idején rengetegszer jelentett megoldhatatlan feladatot West és a Lakers számára, s a csapat újabb remek produkcióval emlékezett a legendára.

Egy győzelemre a bajnoki címtől a Boston Celtics

Jayson Tatum 31, Jaylen Brown 30 pontig jutott a finálé harmadik meccsén, a Celtics pedig támadásban rendre Luka Doncic felé indult meg. A stratégia bejött, a szlovén játékos négy perccel a meccs vége előtt kipontozódott.

Doncic addig 27 pontig jutott, ezúttal nem ő volt a Dallas legeredményesebb játékosa, hanem a két bostoni meccsen csendes Kyrie Irving (35 pont).

Ez sem volt elég ahhoz, hogy a Dallas hazai pályán szépítsen, a Mavericksnek 3-0-s hátrányból kellene fordítania a nagydöntőben. Márpedig ez még soha, egyetlen csapatnak sem sikerült az NBA történetében.

A finálé negyedik meccsét szintén Dallasban rendezik, magyar idő szerint szombaton 2.30-tól (tv: Sport 1).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.