Steffi Graf óta nem láttunk ilyet, Swiatek megelégelte a hihetetlen statisztikát

Steffi Graf a mai napig az egyetlen női teniszező, aki az Open-érában 6:0, 6:0-ra nyert Grand Slam-döntőt. Mindez az 1988-as Roland Garroson történt, a párizsi Grand Slam-tornán azóta nem volt olyan rövid, befejezett mérkőzés, mint amilyet Iga Swiatek idén a nyolcaddöntőben nyert Anasztaszija Potapova ellen. Swiatek nem félt 6:0-ra megnyerni az első játszmát, pedig idén ez többeknek nem jött be. A férfiaknál is kialakult az első negyeddöntős párosítás, Carlos Alcaraz és Sztefanosz Cicipasz játszik majd egymás ellen.

2024. 06. 02. 17:03
Iga Swiatek Roland Garros Anastasija Potapova
Iga Swiatek csak tíz labdamenetet veszített a Roland Garros nyolcaddöntőjében Fotó: X/Roland-Garros
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iga Swiatek hengerelt. Ez egyáltalán nem ritka a női teniszezők versenyein, de a lengyel világelső a Roland Garros nyolcaddöntőjében, az orosz Anasztaszija Potapova ellen karrierje legrövidebb befejezett meccsét játszotta. Swiatek mindössze tíz labdamenetet veszített el a mérkőzésen, negyven perc alatt nyert 6:0, 6:0-ra. Ennél gyorsabban lezavart meccs az 1988-as női döntő óta nem volt a Roland Garroson, akkor Steffi Graf nyert 6:0, 6:0-ra Natasa Zvereva ellen: minden idők legegyoldalúbb Grand Slam-döntője harmincnégy percig tartott.

Párizs, 2024. június 2.
A spanyol Carlos Alcaraz a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 2-án.
Carlos Alcaraz korábbi mumusát legyőzve jutott a Roland Garros negyeddöntőjébe (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A második fordulóban Swiatek egyetlen labdára volt a kieséstől, két körrel később egészen más jellegű mérkőzést vívott.

Swiatek győzelmével egy meghökkentő statisztikai adaton kozmetikázott kissé. A Roland Garros eddigi női egyes meccsei közül öt hozott 6:0-s első szettet, ám három alkalommal a kezdésként lesimázott játékos fordított, és a 0:6 ellenére továbbjutott.

Az egyik így talpra álló játékos a második fordulóban a wimbledoni bajnok Markéta Vondrousová volt, a negyeddöntőben ő lesz Swiatek ellenfele.

Swiatek és Alcaraz is korábbi nemezise ellen nyert

Bár a végeredmény meghökkentően sima Potapova ellen Swiatek immár egyértelműen esélyesnek számított. Évekkel ezelőtt, az utánpótlásversenyeken még más volt a helyzet.

– Néhány pillanatra eszembe jutott, hogy az idők változnak. Junior korunkban állandóan megvert, szerintem akkoriban soha nem nyertem ellene, volt, hogy meccslabdáról veszítettem – idézte fel Swiatek a hengerlés után.

Kevesebbet kell visszamenni az időben addig, amikor Carlos Alcaraz nem bírt Félix Auger-Aliassime-mel. A spanyol játékos 2022-ben, a US Open megnyerése utáni hetekben kétszer is kikapott a kanadaitól. Azóta kétszer már Alcaraz is nyert, s ezúttal a párizsi salakon esélyt sem adott ellenfelének.

A negyeddöntőben viszont az a Sztefanosz Cicipasz vár Alcarazra, akit a spanyol eddig ötből ötször megvert. Cicipasz szettlabdákat hárított az olasz Matteo Arnaldi ellen, hogy elkerülje a kétjátszmás hátrányt, s végül négy szettben nyert.

– Alcaraz a múltban azt mondta, hogy szeret ellenem játszani. Remélem, most kicsit kevésbé fogja szeretni – üzent következő ellenfelének Cicipasz.

Roland Garros, nyolcaddöntők

Férfi egyes
Alcaraz (spanyol, 3.)–Auger-Aliassime (kanadai, 21.) 6:3, 6:3, 6:1
Cicipasz (görög, 9.)–Arnaldi (olasz) 3:6, 7:6, 6:2, 6:2

Női egyes
Swiatek (lengyel, 1.)–Potapova (orosz) 6:0, 6:0
Gauff (amerikai, 3.)–Cocciaretto (olasz) 6:1, 6:2
Vondrousová (cseh, 5.)–Danilovics (szerb) 6:4, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.