Miért csinálják ezt velünk a törökök? A kapitányuk a Real Madrid tinisztárjára utazik

Szerda este Törökország kulcsszereplő a magyar továbbjutási tervekben, akár pró, akár kontra. Mégis inkább rossz hírként értelmezhetjük, hogy belviszály zilálja a törökök sorait. Érthetetlen, hogy Vincenzo Montella szövetségi kapitány miért negligálja a tinisztár Arda Gülert. Vele vagy nélküle, Törökországnak nem szabadna kikapnia Csehországtól, de ha mégis, akkor legalább három góllal ahhoz, hogy a magyar válogatott folytathassa a nyolcaddöntőben az Európa-bajnokságot.

2024. 06. 26. 17:11
MONTELLA, Vincenzo
Vincenzo Montella élvezi a török szövetség bizalmát. Egészen addig, amíg Törökország ki nem esik az Európa-bajnokságon... Fotó: Leszek Szymanski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Anglia nem győzte le Szlovéniát a C csoportban, Magyarország igazából már csak az F csoport kedvező alakulásában bízhat. Ahhoz, hogy ebből a négyesből a harmadik helyezett ne kerüljön a magyar válogatott elé, két feltételnek kell teljesülnie: a már biztos csoportelső, így tét nélkül pályára lépő Portugália ne kapjon ki Grúziától és Csehország ne nyerjen Törökország ellen, vagy ha mégis, akkor legalább három ponttal.

RONALDO, Cristiano; PEPE; SILVA, Bernardo, Portugália, Georgia, foci eb 2024
Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva és Pepe a portugál válogatott keddi edzésén. Játszanak a grúzok ellen? Fotó: Migul A. Lopes

Korábban a B csoportban Spanyolország hasonló cipőben járt, mint most Portugália, akkor a spanyolok a B csapatukkal is legyőzték 1-0-ra Albániát.

Blamálják-e magukat a portugálok?

Roberto Martínez, a portugálok szakvezetője ugyan a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az alapemberei közül többek között Ronaldo is játszani fog, de majd meglátjuk, hogyan állnak fel a portugálok. Még nagyobb kérdés, hogy mi a céljuk. Az A Bola nevű portugál lap már azt elemezte, hogyan ejthetik ki a magyarokat. Továbbá arra is utaltunk, Portugália a katari vb-n ugyanebben a helyzetben volt, és akkor a harmadik fordulóban kikapott a Koreai Köztársaságtól.

Montella mostohán bánik Arda Gülerrel

Mégis az az érzésünk, hogy a Törökország–Csehország találkozó jelenti a nagyobb kockázatot. Mondani sem kell, könnyebben teljesíthető feltételnek tűnik, hogy a törökök ne kapjanak ki, mint hogy ha már vereséget szenvednek, akkor legalább három góllal (a gólkülönbségük ez esetben mínusz négy lenne, tehát eggyel rosszabb a magyar válogatotténál.

GÜLER, Arda, Törökország, Csehország, foci Eb 2024,
Arda Güler a Georgia elleni gólját ünnepli érzelmesen. Lesz rá esélye a csehek ellen? Fotó: Christopher Neundorf

A törökök magabiztosan kezdték az Európa-bajnokságot, 3-1-re legyőzték Georgiát, a Real Madrid 19 éves zsenije, Arda Güler bombagóllal szerzett vezetést. Ezek után a törökök némi meglepetésre ugyancsak simán, 3-0-ra kikaptak a portugáloktól. Arda Güler ezen a mérkőzésen meglepetésre csak csere volt, csakúgy, mint a másik tini, a Juventus sztárja, Kenan Yildiz.

Sokan kárhoztatták ezért Vincenzo Montellát, a török válogatott olasz szövetségi kapitányát. Olaj a tűzre, hogy – miként a Metropol kiszúrta – kiszivárgott egy videó a törökök egyik edzéséről, amelyen Montella – aki személyesen ismeri Marco Rossit – megalázóan viselkedett Arda Gülerrel:

elvetette tőle a megkülönböztető trikót, másnak adta, ami után az ifjú klasszis hosszasan tanácstalanul ténfergett a pályán.

A történtekkel később szembesítették Mehmet Büyükeksit, a török szövetség elnökét is. Aki azzal magyarázta Güler mellőzését, hogy fáradtság miatt meg akarják óvni a sérüléstől. Mi több, Mehmet Büyükeksi szerint „rosszindulatú, aljas kampány” folyik az olasz szakvezető ellen, aki azonban továbbra is élvezi a bizalmat.

Szerda este kiderül, mi a helyzet.

Az F csoport, a szerdai program:
Csehország–Törökország 21.00
Grúzia–Portugália 21.00
Az állás: 1. Portugália 6 pont (5-1), 2. Törökország 3 (3-4), 3. Csehország 1 (2-3), 4. Grúzia 1 (2-4).

A Portugália–Törökország találkozó elemzése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.