Szilágyi Áron emberfeletti hajrája sem volt elég, ezüstérmes a kardcsapat

Elvesztette az olimpiai döntőt a magyar férfikardcsapat Dél-Korea ellen. Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián triója szinte végig hátrányban volt, a legelején és 26-25-nél vezettünk, az ázsiaiak egyébként kézben tartották a meccset. A végén Szilágyi megkísérelte a lehetetlent, héttusos hátrányban érkezett az utolsó asszóra, amelyből hármat ledolgozott, de 45-41-es vereség és ezüstérem lett a vége.

2024. 07. 31. 20:38
Olimpiai döntőt vív magyar a kardcsapat Dél-Korea ellen Párizsban. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bajnoki cím mellett az is tétje volt a magyar kardcsapat Dél-Korea elleni döntőjének, hogy Szilágyi Áron végigér-e a pokolból a mennybe vezető úton Párizsban. Merthogy szörnyen kezdődött neki ez az olimpia, amelynek a legelején már az első egyéni meccsén kikapott és kiesett. Háromszoros olimpiai bajnokként ezzel nemcsak az újabb címvédéstől esett el, hanem elvesztette a 2008-as pekingi olimpia óta tartó veretlenségét egyéniben.

Ezüstérmes lett a magyar kardcsapat a párizsi olimpián Fotó: Csudai Sándor

Ezek után Szilágyi most a csapattal került újra döntőbe, miután Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián társaságában a negyeddöntőben Olaszországot verte meg 45-38-ra, majd hátrányból fordítva Iránt is legyőzte a legjobb négy között. Szilágyi az olaszok ellen megsérült, ápolni kellett, de folytatta, az elődöntőben pedig 40-39-es hátránynál érkezett befejezőemberként, és a döntőbe lökte a válogatottat. A csapat sosem egy emberről szól, Szilágyi útja mégis mesés lehetett volna Párizsban. Különösen, hogy már csak egy nagy győzelem hiányzott a tekintélyes karrierjéből: az olimpiai csapatarany.

A Dél-Korea elleni döntőben Szilágyi, Szatmári és Rabb kapott lehetőséget, Gémesi maradt ki. Szilágyi kezdett, méghozzá két tussal Pak Szang Von ellen. Az ázsiai azonban hamar összekapta magát, fordított, és végül 5-4-re hozta az első asszót. Rabb Krisztián következett, aki ugyancsak 5-4-re maradt alul Oh Szank Uk ellen, ami azt jelentette, hogy Dél-Korea már 10-8-ra vezetett a meccsen. 

Fokozódott a baj, ugyanis első asszójában Szatmári András is veszített Gu Bong ellen, ő ráadásul két tussal 5-3-ra, az ázsiai ellenfél így az első kör végén 15-11-re elhúzott.

Nagyon kellett, hogy valaki belökje a szekeret, és ez a valaki a hármas legrutintalanabb tagja, Rabb Krisztián volt. A negyedik asszót remek vívással 6-5-re hozta Pak Szang Von ellen, ez volt az első párbaj, amiből győztesen kerültünk ki. Szilágyi Áron 5-5-re végzett Gu Bong ellen, ő nem tudott közelebb lopózni, de Szatmári igen. Mi az, hogy! Sorozatban négy tust adott az egyéni olimpiai bajnok Oh Szank Uk ellen, így 26-25-nél először vezettünk a mérkőzés legeleje óta. Szatmári végül 7-5-re hozta az asszót, így az ázsiai előny minimálisra olvadt az utolsó kör előtt (29-30).

Dél-Korea nyerő cseréjét Szilágyi űrvivása sem tudta ellensúlyozni

Dél-Korea cserélt, és Do Gjeong Dong beállítása nagy húzásnak bizonyult. Rabb nem bírt vele, 5-0-ra elvesztette az utolsó asszóját, így az ázsiaiak nagyon elhúztak, de volt hátra még két magyar világbajnok. Először Szatmárin volt a világ, de legalábbis az ország szeme. Ő nem tudott csodást tenni, Pak 5-4-re legyőzte, így tovább nőtt a koreai előny. Szilágyi Áron 33-40-es hátrányban érkezett az utolsó asszóra Oh ellen. 3-0-s rohammal kezdett a magyar klasszis, felcsillant a remény. Szilágyi mindent megtett, 8-4-re vezetett az asszóban, ám ekkor érkezett a 45. koreai tus, így a magyar kardcsapat végül 41-45-re kikapott.

A magyar kardcsapat legutóbb 1988-ban volt aranyérmes, de Szilágyiék most nem ezt a példát követték, hanem az 1996-ost, amikor az atlantai olimpia ezüstérmet hozott. Huszonnyolc év után újra a dobogó második fokára álltak fel a magyarok, de örömteli ezüst volt ez, láthatóan tudtak neki örülni a fiúk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.